Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BioNTech ar putea lansa un prim medicament anticancer în 2026

BioNTech vrea comercializarea unui prim medicament împotriva cancerului în 2026, în principal graţie tehnologiei ARN mesager (ARNm).

"Compania intenţionează să continue să îşi dezvolte proiectele în vederea primei sale lansări în domeniul oncologic prevăzută pentru 2026", a precizat BioNTech într-un comunicat cu ocazia publicării rezultatelor sale anuale.

Laboratorul care a produs unul dintre vaccinurile inovatoare împotriva COVID-19 lucrează în prezent la mai multe terapii împotriva diferitelor tipuri de cancer (melanom, prostată, cap şi gât, ovare, plămâni, colorectal), imunoterapii şi vaccinuri, aflate în prezent în faza de studii clinice.

Acesta intenționează să obţină autorizări pentru zece dintre aceste tratamente până în 2030, precizează comunicatul.

După ce a vândut milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19 dezvoltat împreună cu gigantul american Pfizer, BioNTech şi-a reinvestit profiturile în cercetarea în domeniul cancerului, specialitatea iniţială a acestui laborator fondat în 2008 de către doi cercetători în oncologie.

Tehnologia ARN mesager oferă noi perspective pentru dezvoltarea unor terapii inovatoare contra cancerului, care fac obiectul unei concurenţe intense între mai mulţi actori din lumea farmaceutică.

Laboratorul american Moderna, unul dintre rivalii BioNTech, speră ca vaccinul său terapeutic împotriva cancerului de piele, aflat în prezent în faza de testare, să fie aprobat din 2025.

Terapiile la care lucrează aceste companii nu vizează lupta directă împotriva celulelor canceroase, ci stimularea sistemului imunitar al pacienţilor, astfel încât aceştia să poată lupta împotriva cancerului.

Una dintre provocări este de a face faţă "eterogenităţii şi variabilităţii" cancerelor, care diferă de la un pacient la altul, prin combinarea "diferitelor mecanisme de acţiune", a explicat BioNTech.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE