Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancerul de sân, principala cauză de deces la femei. 12.000 de românce primesc acest diagnostic în fiecare an

Una din trei diagonsticate cu cancer mamar, moare. Aceast tip de cancer se poate dezvolta și în timpul sarcinii și afectează aproximativ una din 3.000 de gravide. Din cauza modificarilor apărute în timpul sarcinii diagnosticarea cancerului mamar este îngreunată. Jurnaliștii Euronews au stat de vorbă cu două supraviețuitoare ale luptei cu această boală nemiloasă.

Elena a fost diagnosticată cu cancer în 2019. În aceeași perioadă a descoperit și că este însărcinată cu al doilea copil, o fetiță, care acum are patru ani. Băietelul, de nouă ani, a fost conceput cu ajutorul tratamentului hormonal, după o lungă luptă de ani de zile. Alina este din Curtea de Argeș și a primit diagnosticul de cancer mamar invaziv în 2020, fiind însărcinată cu băiețelul ei. Ambele au fost sfătuite de medicii oncologici să îintrerupă sarcina.

Elena Dumitrescu, supraviețuitoare în lupta cu cancerul: ”Pot spune că și sarcina a fost un lucru benefic în viața mea pentru că dacă la băiețel ne-am chinuit cinci ani de zile să rămân însărcinată, doctorii mi-au menționat faptul că nu mai pot avea copii, doar dacă fac FIV, sarcina cu fetița a venit ca o minune de la Dumnezeu.”

Alina Preda, supraviețuitoare în lupta cu cancerul: ”Cancerul de sân este o bolă cu bătaie lungă asupra feminității, astfel că frica, anxietatea, tulburările de somn, scăderea stimei de sine au fost amplificate în cazul meu deoarece toate acestea au venit în timpul în care eu ma pregăteam să devin mamă.”

Consilierea psihologică este necesară pacientului oncologic atât în momentul comunicării diagnosticului, dar şi pe parcursul tratamentului. În România cel mult 5% dintre bolnavi beneficiază de ea.

Elena Dumitrescu, supraviețuitoare în lupta cu cancerul: ”Mi-aș fi dorit să fie și pe perioada Pandemiei persoane psiholog care să se ocupe de noi, pacientele, dar și de familie pentru că și familia, alături de mine, a luptat cu această boală. M-au sprijinit în totalitate atât soțul, cât și părinții, socrii au fost alături mine, dar sigur, dacă era și o persoană de specialitate, sigur lupta ar fi fost mai uțor de învins, să zicem așa.”

Dr. Simona Volovăț, Medic primar oncologie medicală: ”Diagnosticul de cancer este unul care implică niște sentimente foarte complexe din perspectiva pacientului și pacienții oncologici, în principiu, sunt tratați și în România și în afară de o echipă disciplinară care include medicul oncolog, chirurg, radiologul, anatomopatologul, radioterapeutul, psihologul clinician.”

În ultimii 10 ani, deși tratamentul oncologic a evoluat în România prin aprobarea multor terapii noi, țara noastră rămâne codașa Europei la banii alocați tratării acestei maladii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE