Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila avansează ideea unei înțelegeri cu Pfizer, companie care cere României 550 milioane de euro pentru vaccinuri

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, speră ca România să ajungă la o înțelegere cu compania Pfizer. Aceasta cere țării noastre să achiziționeze cele 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 contractate în perioada pandemiei. Pentru aceste doze, producătorul ne cere 550 de milioane de euro, a reamintit Alexandru Rafila, într-un interviu acordat jurnalistului Euronews România, Vitalie Cojocari.

  • Veți putea urmări interviul integral, în care se analizează problema spitalelor regionale, a personalului medical, dar și cea a dozelor de vaccin nefolosite, în această seară, la emisiunea Vocile care contează, începând cu ora 21.

Alexandru Rafila: Poziția Pfizer este de solicitare a plății acestei sume care repezintă cele aproape 29 de milioane de doze care nu au fost achizitionate.

Vitalie Cojocari: Jumătate de miliard. Nimic în plus, daune sau, mai știu.

Alexandru Rafila: Nu sunt în momentul de față astfel de precizări. Eu sper să găsim o soluție până la urmă, poate o soluție negociată. Sunt trei țări în situația noastră. România și Ungaria și Polonia sunt în aceeași situație. Eu ce să vă spun? M-ați întrebat câte vaccinuri aruncăm? Am aruncat destule. Mai avem încă în depozite circa 3 milioane de doze de vaccin. Unii dintre producători au fost extrem de înțelegători și corecți și n-au mai continuat solicitările de furnizare de vaccin. Moderna a încheiat contractul și nu a solicitat achiziționarea dozelor pentru care România deja sunt angajase.

Alexandru Rafila: Circa 7 milioane de doze sunt au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada imediat următoare.

România, dată în judecată de Pfizer

Pfizer-BioNTech au dat în judecată România pentru că nu a mai plătit dozele de vaccin pe care le-a comandat în mai 2021.

Ar fi vorba despre 550 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 30 de milioane de doze anti-COVID, produse de Pfizer și BioNTech. Cele două companii care au creat împreună serul acuză România că nu și-a respectat angajamentele luate în mai 2021. Instituțiile de la noi, însă, spun că atunci s-a făcut, de fapt, un necesar cu privire la dozele care ar fi utile României în perioada următoare, însă amendamentul invocat de cele două companii nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, dozele nu au fost primite, așa că România nu avea, de fapt, ce să achite.

În decembrie 2023, DNA a solicitat urmărirea penală pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie. Cîţu este urmărit penal pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în acest dosar.

De asemenea, Andrei Baciu, fost președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în același dosar.

România a aruncat peste o treime dintre vaccinurile anti-Covid

Țările Uniunii Europene au aruncat vaccinuri anti-Covid în valoare de 4 miliarde de euro. În medie, 0,7 vaccinuri pe cap de locuitor, arată o analiză realizată de Politico.

Germania se află în fruntea clasamentului, cu 83 de milioane de doze risipite, arată raportul Politico. Este urmată de Italia, Olanda și Spania. România este pe locul al cincilea din acest punct de vedere, cu aproape 10 milioane de doze aruncate.

Politico a făcut și o comparație între numărul de vaccinuri pe care ţările le-au raportat ca fiind irosite și numărul de vaccinuri care le-au fost distribuite. Din analiză reiese că țara noastră figurează pe locul al treilea, adică țara noastră a aruncat peste o treime dintre vaccinurile primite. România este devansată de Lituania și Slovacia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE