Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România distruge milioane de doze de vaccinuri anti-COVID expirate. Alexandru Rafila: „Sunt sume mari. Cu siguranță depășesc 100 de milioane de euro”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, la Euronews România, că autoritățile sunt nevoite să neutralizeze „câteva milioane bune de doze” de vaccin anti-COVID care au expirat, iar, din estimările sale, pierderile „depășesc 100 de milioane de euro”. De asemenea, și-a acuzat predecesorii că, în anul 2021, „atunci când s-au contractat în România cantități de vaccin, n-au ținut de posibilitatea utilizării lor”.

Dr. Alexandru Rafila a afirmat că vaccinurile care au expirat au fost achiziționate pentru „tulpina clasică” de COVID-19, care s-a răspândit în țara noastră începând din 2020.

„Au expirat vaccinurile vechi, cele care au fost cumpărate pentru tulpina clasică. Nu se pune problema expirării actualelor stocuri de vaccinuri care tocmai au fost primite.

Sunt câteva milioane bune de doze care au expirat. Nu mai sunt congelate. Nu mai are rost să le păstrezi în congelatoare speciale dacă au expirat. O să urmeze procedura de neutralizare, o procedură pentru produsele biologice neutilizate.

Din păcate, atunci când s-au contractat în România cantități de vaccin n-au ținut de posibilitatea utilizării lor și s-au contractat chiar în momente în care, în ciuda evidențelor că nu putea fi folosit, acest lucru a fost făcut”, a afirmat ministrul Sănătății, la Euronews România.

Alexandru Rafila: „Sunt sume mari. Cu siguranță depășesc 100 de milioane de euro”

Sunt sume mari. Nu pot face acum o socoteală exactă. Cu siguranță depășesc 100 de milioane de euro. Achiziția de vaccinuri a fost făcută în anul 2021”, a explicat ministrul Sănătății.

Rafila a evidențiat că există un contract în derulare deoarece „a fost o opțiune fermă a României în anul 2021”, iar acum autoritățile au reușit să diminueze cantitățile de doze ce urmează livrate, pe fondul scăderii interesului pentru vaccinare.

Noi am reușit să reducem foarte mult cantitatea de la ce trebuia să luăm în 2022 de la 11,2 milioane la doar trei milioane.

Să facem în așa fel, nu o să putem singuri, ci doar împreună cu celelalte state UE să nu mai cumpărăm vaccinuri pentru 2023. Avem o obligație de achiziție de 19 milioane în acest an.

Am redus substanțial cantitățile. Producătorii au altă opinie. Rămâne de văzut în cadrul negocierii cu Comisia Europeană. Nu România a semnat contractul, ci Comisia Europeană pentru statele membre. Să facem în așa fel încât să nu mai plătim, cu excepția celor trei milioane de doze, să nu mai plătim alte cantități.

Mi se pare într-o perioadă economică dificilă, să risipești fonduri”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătății a estimat că România trebuie să plătească pentru cele 19 milioane de doze peste 350 de milioane de euro și, din punctul său de vedere, „e o sumă enormă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE