Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amânare în procesul intentat României de Pfizer, pentru neachitarea vaccinurilor anti-COVID contractate

Compania Pfizer-BioNtech a dat statul român în judecată pentru vaccinurile anti-COVID contractate, dar neachitate, iar pe 20 februarie a avut loc primul termen la un tribunal de primă instanță din Bruxelles.

România este acuzată că nu a cumpărat toate dozele de vaccin pe care le-a comandat, iar prejudiciul despre care vorbește compania se ridică la 550 de milioane de euro.

UPDATE: Primul termen al procesului dintre România și Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID s-a încheiat cu o amânare. Avocații statului român au cerut Tribunalului de Primă Instanță din Bruxelles mai mult timp pentru pregătirea apărării.

Următorul termen în procesul dintre România și Pfizer privind vaccinurile anti-COVID va avea loc pe 20 iunie.


Știrea inițială:

Începe procesul intentat României de Pfizer

Între timp, DNA a deschis dosar penal pe numele foștilor miniștri ai Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar și pe numele fostului premier Florin Câțu, pentru că ar fi comandat vaccinuri în mod excesiv. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu și de complicitate la abuz în serviciu, pentru toate dozele de vaccin cumpărate după 1 ianuarie 2021.

De asemenea, Andrei Baciu, preşedintele demisionar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în același dosar.

Compania Pfizer vrea să se asigure că România își respectă angajamentele asumate atunci când a semnat contractul, în mai 2021.

Pfizer a dat în judecată și Polonia și Ungaria

România este dată în judecată pentru 28 de milioane de doze de vaccin pe care statul român nu le-a mai cumpărat. În total, România a contractat 52.805.690 de doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului, după cum arată DNA.

Instituțiile de la noi, însă, spun că atunci s-a făcut, de fapt, un necesar cu privire la dozele care ar fi utile României în perioada următoare, însă amendamentul invocat de cele două companii nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, dozele nu au fost primite, așa că România nu avea, de fapt, ce să achite.

Nu este prima acțiune legală pornită de Pfizer împotriva unui stat european. În noiembeir 2023, Pfizer a dat în judecată și Polonia, în noiembrie 2023, pentru că nu a cumpărat 60 de milioane de doze vaccinurile contractate, însumând 1,4 miliarde de euro. Ulterior, o acțiune asemănătoare a pornit și împotriva Ungariei, în decembrie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE