Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech. Patentele pentru tehnologia ARN mesager, motiv de dispută

Compania farmaceutică Moderna a anunțat vineri că a intentat un proces împotriva Pfizer și BioNTech pe care le acuză că ”au încălcat principalele patente pentru tehnologia ARN mesager”, folosită în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID.

„Moderna consideră că vaccinul anti-COVID Comirnaty, dezvoltat de Pfizer și BioNTech, încalcă patentele Moderna pentru tehnologia ARN mesager, depuse între anii 2010 și 2016. Această tehnologie revoluționară a fost esențială pentru dezvoltarea Spikevax, vaccinul anti-COVID al Moderna bazat de tehnologia ARN mesager.

Pfizer și BioNTech au copiat această tehnologie, fără permisiunea Moderna, pentru a produce Comirnaty”, se arată într-un comunicat al companiei americane Moderna.

Potrivit Bloomberg, reprezentanții Moderna au precizat că au deschis un proces la un tribunal din Massachusetts și la o instanță regională din Germania. Aceștia au menționat că nu vor cere în instanță retragerea de pe piață a vaccinului anti-COVID al Pfizer- BioNTech sau blocarea vânzărilor.

De cealaltă parte, compania Pfizer a precizat că nu a fost informată cu privire la proces și nu a făcut comentarii în legătură cu acuzațiile.

Acțiunile Pfizer au scăzut cu 1,2% înaintea deschiderii burselor din Statele Unite, iar cele ale BioNTech s-au depreciat cu 1,2%. În schimb, acțiunile Moderna au înregistrat puține modificări.

Vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager au avut un rol crucial în combaterea pandemiei COVID-19. În 2021, Pfizer a câștigat aproape 37 de miliarde de dolari din vânzarea vaccinurilor Comirnaty, în vreme ce Moderna a obținut aproape 18 miliarde de dolari de pe urma serului Spikevax.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE