Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alex Ștefănescu, „cel mai cunoscut artist anonim": „Românul trage pentru el. Spiritul de comunitate ar vindeca țara”

S-a hotărât să facă actorie după ce a văzut spectacolul „Revizorul”, la Teatrul de Comedie, când avea doar 17 ani. Anul acesta, tot la Teatrul de Comedie, a avut cel de-al treilea one man show muzical, „Vindecare”, o călătorie muzicală în care omul este în căutarea fericirii și a sensului vieții. Astăzi, Alex Ștefănescu este actor, muzician și una dintre vocile de la radio. 

Îmi place să spun că sunt cel mai cunoscut artist anonim de care n-ai auzit.

-Alex Ștefănescu

Ne-am adus aminte cum, în urmă cu zece ani, ne-am propus să cântăm împreună. Nu s-a întâmplat atunci, s-a întâmplat acum, la „Despre una, despre alta”, de parcă timpul nu s-ar fi scurs. 

Spectacolul Revizorul i-a declanșat dorința de a face actorie

„Știam că am ceva de scos din mine, ceva ce trebuie să se exprime, ceva creativ și care își dorește să fie și privit. Și, uitându-mă la niște actori pe o scenă, mi-am dat seama că tot ceea ce vreau este acolo. Acolo pot să trăiesc o viață care este și a mea, și a unui personaj”, a mai povestit Alex.

S-a apucat să studieze chitara, fără nicio intenție profesionistă, pe când era la liceu.

„Am cântat la mine în sufragerie pentru mine și stadionul imaginar din mintea mea. Ulterior, am descoperit teatrul, neștiind ce vreau să fac în viață. Și am mers pe latura actoriei, unde m-au îndrumat profesorii mei, domnul Paul Chiribuță și doamna Olga Delia Mateescu, cărora le sunt foarte recunoscător”, și-a amintit Alex.

Într-o vară, după terminarea studiilor, a început să scrie primul one man show muzical: „Eram un actor fără un rol. Mi-am spus: cine să îmi dea mie un rol? Eu. Așa că am început să îmi scriu propriul one man show muzical cu chitara”.

Alex Ștefănescu a jucat în mai multe musicaluri, printre care West Side Story, We Will Rock You, în regia lui Răzvan Mazilu.

Trei one man show-uri muzicale

Primul one man show muzical se numește „Ziua Necunoștinței”, o fabulă urbană despre dramele omului obișnuit în căutarea sensului vieții, confruntat fiind de problemele vieții cotidiene. 

Cel de-al doilea one man show muzical, „9 piese remixate”, prezintă nouă piese faimoase de teatru repovestite pe muzică, păstrând intenția autorului și povestea, dar reinterpretate printr-un filtru propriu. 

Cel de-al treilea, „Vindecare”, lansat anul acesta, este „un concert pansament pentru suflet”. „Vindecarea nu este una fizică, ci una spirituală. Am căutat răspunsuri la niște întrebări pe care mi le pun, dar tot în cheie comică și ironică, pentru că așa știu eu să fac”, a precizat Alex.

L-am întrebat pe Alex Ștefănescu ce ar vindeca la România.

Răspunsul lui a fost sugestiv: „Spiritul de comunitate care lipsește cred că l-aș insufla oamenilor, dacă aș putea. Pentru că, în general, românul trage pentru el. Dacă fiecare ar simți că face parte dintr-un mecanism și țara trăiește ca atare și ca întreg, am putea să creștem unii cu ceilalți”

Pentru Alex Ștefănescu ironia este în natura sa: „Am în mine un optimist, un pesimist, un cinic, un visător. Îmi place, pentru contrast, să fie și un pic de culoare sau tușe mai întunecate, deci, da, ironia e calea.”

Face coveruri pe românește

Îmbracă versurile într-o ironie profundă și, cum îi place lui să spună, face coveruri pe românește după hiturile momentului.

Alex Ștefănescu se joacă „uneori absurd, alteori comic” cu versurile hiturilor. Traduce versurile pieselor cunoscute, așa cum sunt Creep (Radiohead) sau Shape of You (Ed Sheeran), coveruri pe care le putem asculta la radio, în cadrul emisiunii “Drivetime”. 

Alex a participat, de-a lungul vremii, la emisiuni TV tip talent show-uri.

„Am ajuns până în finală și am ieșit afară, a doua zi, să mă duc la magazin să îmi iau o cutie de lapte și nu m-a oprit nimeni pe drum să-mi ceară un autograf, ba chiar mi-am luat laptele și m-am dus acasă. Mi-a plăcut experiența de acolo, să văd cum se lucrează într-un platou. Toată echipa de acolo foarte profesionistă, dar nu a existat o schimbare majoră. Trebuie să muncești pentru fiecare lucru. Asta am învățat.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE