Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europarlamentare 2024. Românii favoriți să ajungă în Parlamentul European, după alegerile din 9 iunie

Au mai rămas aproape două luni până la alegerile europarlamentare și încercăm să creionăm, pe baza sondajelor, lista viitorilor eurodeputați români. România își va păstra cele 33 de locuri în următorul Parlament European, chiar dacă populația a scăzut în ultimii ani. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie, la pachet cu alegerile locale.

Partidele au depus până pe 10 aprilie listele cu candidații la alegerile europarlamentare 2024.

Câte locuri ar urma să obțină fiecare partid în Parlamentul European

Potrivit studiului IPSOS făcut la comanda Euronews, coaliția PSD-PNL ar putea obține cel puțin 16 mandate în următorul Parlament European. Apoi, social-democrații și liberalii își vor împărți locurile, iar fiecare candidat va merge în familia sa europeană.

Partidul AUR continuă să crească în sondaje, formațiunea condusă de George Simion ar putea obține până la 8 mandate.

Alianța Dreapta Unită ocupă acum locul 3 și ar putea câștiga cel puțin 5 mandate.

Lista este completată de SOS România și Pro România, dar sunt șanse bune să vedem și cel puțin un mandat în dreptul UDMR. În total, România va avea 33 de eurodeputați în următorii 5 ani.

Cine va prinde un loc în Parlamentul European

PSD și PNL formează o listă comună pentru alegerile europarlamentare, dar acum vom analiza separat candidații fiecărui partid. PSD mizează în continuare pe câțiva europarlamentari actuali, cum ar fi Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Maria Grapini sau Dan Nica.

Alte două nume importante din partid care au ajuns în partea de sus a listei sunt Gabriela Firea și Vasile Dîncu. În cazul Gabrielei Firea ar fi vorba de o recompensă, după ce a acceptat să iasă din cursa pentru Primăria Capitalei.

PNL merge aproape în totalitate pe mâna actualilor europarlamentari. Foarte probabil vor obține un nou mandat Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Daniel Buda sau actualul comisar pentru transporturi, Adina Vălean. În schimb, vor pleca de la Bruxelles doi dintre veteranii Partidului Național Liberal, Marian Jean Marinescu și Vasile Blaga, care nu au mai fost incluși pe listă.

Partidul AUR ar putea trimite în Parlamentul European atât politicieni, cât și câteva personalități eurosceptice. Principalele nume pe care se bazează George Simion sunt europarlamentarul Cristian Terheș, senatorul Claudiu Târziu și avocatul Gheorghe Piperea. De pe lista AUR ar putea ajunge la Bruxelles și Șerban Dimitrie Sturdza, stră-strănepot al lui Mihail Sturdza, fost domnitor al Moldovei. Candidatul AUR a criticat recent politicile europene și a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică.

USR, PMP și Forța Dreptei mizează și ele pe o listă comună, sub umbrela Alianței Dreapta Unită. Dan Barna, Vlad Voiculescu și Eugen Tomac au cele mai mari șanse să ajungă la Bruxelles. Acolo ar putea rămâne și actualul europarlamentar Vlad Botoş. De asemenea, potrivit sondajului IPSOS, s-ar putea clasa pe un loc eligibil și deputata Cristina Prună.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE