Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

141 de țări cer Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina. Semnificația votului de la ONU

Votul covârșitor în favoarea Ucrainei confirmă nivelul foarte ridicat de sprijin al comunității internaționale. Este concluzia membrilor Adunarii Generale ONU după adoptarea rezoluției care cere Rusiei retragerea imediată a trupelor de pe teritoriul Ucrainei.

Miniștrii de externe și diplomați din peste 75 de țări s-au adresat adunării pe parcursul a două zile de dezbateri. Majoritatea a cerut sprijin pentru rezoluția care susține integritatea teritorială a Ucrainei.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe: Suntem mulțumiți de rezultat, iar mesajul este clar: nu contează ce încearcă Rusia și cum încearcă să submineze ordinea internațională și coaliția, în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei, dar eșuează de fiecare dată. Coaliția este acolo și va fi acolo atâta timp cât va fi nevoie pentru ca Ucraina să învingă.

Rezoluția, redactată de Ucraina în consultare cu aliații săi, a trecut cu 141 de voturi pentru, 7 împotrivă și 32 de abțineri.

Josep Borrell Fontelles, vicepreședinte al Comisiei Europene: Aceasta reprezintă o majoritate covârșitoare a comunității internaționale și confirmă nivelul foarte ridicat de sprijin de care se bucură Ucraina ca victimă a agresiunii Rusiei. Rusia a încercat pe parcursul întregii săptămâni să distragă atenția și să tulbure activitatea Națiunilor Unite prin diverse manevre. Încă o dată, a eșuat. Vedem acest lucru în mod clar în urma voturilor.

Linda Thomas-Greenfield, reprezentantul permanent al SUA la ONU: Votul de astăzi a fost cu adevărat istoric. La un an de la invazia ilegală, neprovocată și pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ați văzut care este poziția țărilor lumii. Noi am arătat că suntem alături de Ucraina. Votul a fost clar. 141 de țări au votat pentru ridicarea și susținerea Cartei ONU. Doar 7 țări au votat împotrivă.

Cele șapte țări care au votat împotriva rezoluției au fost Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Nicaragua, Eritreea și Mali. Rezoluțiile Adunării Generale nu au caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate. Totuși, aceastea servesc drept barometru al opiniei mondiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE