Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an de război. Sute de ucraineni din România protestează la Ambasada Rusiei

Ucrainenii își amintesc ziua de 24 februarie a anului trecut drept o zi de groază. O zi în care întreaga viață li s-a schimbat. Mulți dintre cei care au reușit să evadeze din calea războiului și-au găsit un loc sigur în țara noastră.

Vineri, sute de ucraineni din București au ieșit în stradă pentru a demonstra, încă o dată, că țara lor este una puternică care nu se va lăsa învinsă. În fața Ambasadei Ucrainei, oamenii au cântat pentru Ucraina și pentru cei care luptă să o salveze.

Protestatarii și-au continuat marșul și au ajuns în fața Ambasadei Rusiei, acolo unde își strigă durerea. Manifestanții scandează în cor ”Rusia, stat terorist”.

Marșul protestatarilor a început la ora 15:00, în Piața Victoriei. Ulterior, aceștia s-au mutat la Ambasada Ucrainei. Acolo au ținut un minut de reculegere, iar apoi au venit spre Ambasada Rusiei. Aceștia mai scandează și mesajul ”Ucraina are nevoie de arme”

Ucraina contează pe livrarea de artilerie cu rază lungă de acţiune de către SUA

Ucraina contează pe livrarea de artilerie cu rază lungă de acţiune de către SUA, pentru a lansa la un moment dat o contraofensivă şi a elibera teritoriile ocupate temporar de Rusia, a declarat vineri, la Bruxelles, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru AGERPRES, ambasadoarea Ucrainei la NATO, Nataliia Galibarenko, care a precizat că nici livrarea de avioane de luptă "nu mai este un tabu".

Şefa misiunii Ucrainei la NATO a spus, în context, că vizita efectuată luni de preşedintele Joe Biden în ţara sa a reprezentat "un moment foarte important".

"Şi acest lucru este foarte simbolic, nu doar pentru că el a anunţat un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar şi pentru că, după un an, el se află pe teritoriul ucrainean, împreună cu ucraineni şi cu preşedintele nostru (Volodimir Zelenski - n.r.), arătând că acesta este angajamentul întregii societăţi americane, de a sprijini Ucraina. Cred că acesta este, de asemenea, un foarte bun mesaj pentru NATO, pentru că preşedintele american se află pe pământ ucrainean", a spus Nataliia Garibalenko.

Întrebată ce aşteaptă Ucraina de la SUA în contextul vizitei lui Biden la Kiev, şefa misiunii Ucrainei la NATO a răspuns că în primul rând "apărare aeriană".

"Ce aşteptăm şi ce avem nevoie este, desigur, apărare aeriană. Acest lucru este crucial, armata noastră a început deja pregătirea, desigur, va dura ceva timp pentru a finaliza pregătirea şi pentru a face livrarea efectivă, dar apărarea aeriană trebuie să existe", a declarat diplomata.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE