Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia anunţă că va livra Ucrainei încă 60 de tancuri

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri, la Kiev, că, în plus faţă de tancurile germane Leopard 2, Polonia va oferi Ucrainei încă 60 de tancuri poloneze PT-91 şi este pregătită să primească 2.500 de soldaţi ucraineni răniţi, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Polonia a promis Ucrainei 14 tancuri germane Leopard 2A4, din care patru au fost deja livrate, iar "în câteva zile vom livra tancurile noastre foarte bune PT-91, 60 de tancuri vor ajunge în Ucraina", a declarat presei premierul Mateusz Morawiecki, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Tancul PT-91 este o versiune modernizată local în Polonia a tancului rusesc T-72. De la începutul războiului Polonia a mai donat Ucrainei un număr neprecizat de tancuri PT-91, plus cel puţin 250 de tancuri T-72, reamintește Agerpres.

Şeful guvernului de la Varşovia a susţinut în declaraţia acordată presei că "în planurile Rusiei" ţara sa "urma să fie următoarea pe listă" după Ucraina, prin urmare "în lumea liberă nu este loc pentru doctrina "mir" (păcii) rusă", dat fiind că acum un an Moscova "şi-a arătat adevărata sa faţă".

Premierul polonez a catalogat drept "prea blânde" sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei şi a afirmat disponibilitatea ţării sale de a începe instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioanele de vânătoare americane F-16, adăugând însă că oferirea unor astfel de avioane Ucrainei trebuie să fie convenită în comun de aliaţii occidentali.

Intervenind asupra acestei chestiuni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unei "coaliţii aeriene" care să ofere ţării sale avioane de luptă, asemeni "coaliţiei tancurilor". Deşi a admis că aceasta "este o temă dificilă", el s-a declarat încrezător că "va fi depăşit acest tabu", la fel cum s-a întâmplat cu tancurile moderne, al căror transfer către Kiev a fost refuzat iniţial de ţările occidentale, dar în cele din urmă Ucraina va primi peste 60 de tancuri germane Leopard 2, 14 tancuri britanice Challenger 2 şi, într-un orizont de timp mai îndepărtat, 31 de tancuri americane M1 Abrams.

Pe de altă parte, în cadrul asistenţei logistice pe care Polonia o oferă Ucrainei, Zelenski i-a mulţumit premierului polonez pentru o propunere ca 2.500 de militari ucraineni să beneficieze în Polonia de "tratament medical şi reabilitare".

Premierul Morawiecki a participat la o sesiune extraordinară a parlamentului ucrainean şi a depus o coroană de flori la monumentul din Kiev al soldaţilor ucraineni ucişi în actualul război cu Rusia, în care Polonia este unul dintre cei mai îndârjiţi susţinători ai Ucrainei, căreia îi oferă un substanţial ajutor militar constând în arme şi muniţii, precum şi sprijin logistic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE