Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zoo Brașov: 17 milioane de lei și cinci ani de lucrări, pentru pinguini

Grădina Zoologică din Brașov a cheltuit pentru amenajarea spațiilor pentru pinguini, foci și lei de mare, mai mult decât este pregătită să dea Regia Autonomă a Protocolului de Stat pentru reabilitarea vilei din Aviatorilor. 17 milioane de lei, mai exact, într-o perioadă de cinci ani.

Directorul Grădinii Zoologice spune că este vorba de lucrări foarte complexe, unice în România, iar șantierul a durat atât de mult din cauza lipsei de specialiști.

Noile adăposturi pentru aceste specii au fost amenajate în zona centrală a parcului zoologic. Acestea au suprafețe cuprinse între 600 și 800 de metri pătrați, atât parte de uscat, cât și parte de apă. Aici vor fi aduse zece perechi de pinguini, patru lei de mare și două foci.

Este o premieră în România

La finalul lui 2018, Zoo Brașov a semnat cu o companie locală contractul pentru lucrările de proiectare și realizare a adăposturilor pentru pinguini, lei de mare și foci. Construcția în valoare de 17 milioane de lei, care a durat cinci ani, este o premieră în România, spune directorul instituției.

Alin Pînzaru – director Zoo Brașov: E o lucrare foarte complexă, chiar nu s-a mai făcut în România și nu numai că este ea foarte complexă, ci și faptul că sunt volume foarte mari de apă ce necesită o ciclare și o stabilizare.

Brașovenii sunt nedumeriți de durata mult prea mare de realizare a adăposturilor.

- De ce credeți ca au durat atât de mult lucrările?

- Probabil… că în România durează totul mai mult.

- Ar fi trebuit să dureze atât de mult lucrările?

- Nu și încă am văzut foarte multe în paragină și neîngrijite. Și cu toate astea tot venim.

Animalele vor fi aduse din Olanda, Franța și Germania

Focile și leii de mare ar urma să ajungă aici cel mai probabil în această vară de la mai multe grădini zoologice din Olanda, Franța și Germania. Cât despre pinguini, Zoo Brașov poartă discuții avansate.

Roger Roiss - șef serviciu Zoo Brașov: Am trimis îngrijitorii care vor avea grijă de animale în momentul în care vor fi aici la un training de pregătire la grădina zoologică din Ungaria. Îngrijitorii au stat cinci zile timp în care au lucrat cu animalele de la grădina zoologică respectivă.

Grădina Zoo Brașov a primit peste 289.000 de vizitatori în 2022 , iar în 2023, mai bine de 318.000. Din 1 martie, obiectivul turistic trece la programul de vară, de marți până duminică, de la ora 09:00 la 19:00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE