Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece ani de la marele naufragiu din apropierea insulei Lampedusa, cu 368 de morți. 20 de persoane nu au fost găsite nici acum

Pe 3 octombrie 2013, un vapor care transporta migranți din Libia în Italia s-a scufundat în largul insulei italiene Lampedusa. S-a raportat că ambarcațiunea a plecat din Misrata (Libia) și că mulți dintre migranți erau originari din Eritrea, Somalia și Ghana.

Un răspuns de urgență, care a implicat Garda de Coastă italiană, a dus la salvarea a 155 de supraviețuitori, în primă fază. Din cele 520 de persoane aflate la bord, au fost 368 de decese, însă 20 de oameni sunt și acum dați dispăruți, în unul dintre cele mai mari naufragii din Marea Mediterană.

Zece ani de la cel mai mare naufragiu din Lampedusa

Numai că fenomenul migrației continuă și acum, la o intensitate și mai mare. De atunci, mai multe organizații și ONG-uri au militat pentru respectarea drepturilor omului și ale refugiaților și crearea unor rute sigure, dar și legale.

Lampedusa a devenit o adevărată "poartă a Europei", prin care o mulțime de persoane din țările africane au găsit calea de a migra spre state mai dezvoltate. Micuța insulă este cel mai sudic punct al Italiei și se află aproape de Tunisia.

Pe 3 octombrie 2013, o ambarcațiune a plecat din Libia și s-a scufundat la 1,6 kilometri de țărmurile stâncoase ale insulei Lampedusa. Motivul a fost un incendiu la bord, care a avut loc din cauza faptului că o persoană și-a dat foc la tricou pentru a atrage atenția salvatorilor, care căutau ambarcațiunea în întuneric.

Autoritățile italiene caută soluții

În ciuda măsurilor luate de atunci, bărcile și alte mijloace de transport, care erau de multe ori supraaglomerate, au ajuns pe această insulă. Numai că mulți migranți continuă să riște și să-și piardă viața an de an. Începând cu anul 2014, autoritățile au contabilizat 28.105 persoane dispărute.

  • Anul trecut, în Italia au ajuns 133.171 de migtanți africani, dublu față de anul precedent.

Actualul guvern al liderului de extremă dreapta Giorgia Meloni, a criticat de mult acest fenomen al migrației, iar acum încearcă să convingă Europa să rescrie regulile de primire a solicitanților de azil. În plus, centrele de primire a migranților nu fac față. Există o mică clinică pentru tratarea celor naufragiați, iar mulți ajung suferind de hipotermie sau deshidratare.

"Am fost nevoiți să ne reorganizăm în ultimul an, din cauza creșterii cu peste 120 la sută a numărului migranților", a spus Francesco D’Arca, directorul clinicii de pe insula Lampedusa, potrivit publicației Lampresalatina.

Medicul se ocupă personal chiar de autopsia cadavrelor persoanelor naufragiate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE