Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un bebeluș a fost găsit mort pe un vas, înainte de debarcarea pe insula italiană Lampedusa, asaltată de migranți

Paza de coastă italiană a găsit un nou-născut mort pe un vas care transporta aproximativ 40 de migranți spre Lampedusa. Bebelușul s-a născut în timpul călătoriei și a murit la scurt timp după naștere, până ca echipele de salvare să ajungă la ambarcațiune, a relatat agenția de presă ANSA, citată de Reuters.

Insula Lampedusa, punctul fierbinte al crizei migranților

Nu este primul deces. La începutul acestei săptămâni, un băiețel de doar cinci luni s-a înecat în largul insulei Lampedusa după ce o ambarcațiune cu migranți din Africa de Nord s-a răsturnat.

Mica insulă italiană este complet copleșită de valul de refugiați, iar consiliul municipal a declarat stare de urgenţă miercuri seară, ca răspuns la situaţia dezastruoasă.

Chemată de premierul Giorgia Meloni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers duminică pe insulă ca să discute despre această criză a persoanelor care continuă să sosească fără oprire din Africa. Aproape 126.000 de migranți ilegali au ajuns anul acesta în Italia, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2022, potrivit Reuters, dintre care aproape 9.000 doar în ultimele zile.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sursa foto: AP

Lampedusa, una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor ilegali în Europa, a dus greul, cu mii de debarcări în această săptămână și un număr de refugiați africani care depășește populația permanentă a insulei.

Foarte mulți locuitori au protestat deja cu furie și cer ajutorul Guvernului și al armatei. I-au transmis premierului că nu mai au răbdare, după trei decenii în care au tot îndurat.

Giorgia Meloni a promis că va lua „măsuri extraordinare” și a cerut din nou o blocadă navală asupra Africii de Nord, declarând totodată că Italia are nevoie de mai multe centre de detenție pentru migranții ilegali. Oficialii trebuie acum să găsească rapid o soluție pentru a aplana tensiunile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE