Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vânzarea produselor din tutun încălzit cu arome, interzisă. Pachetele de țigări vor avea obligatoriu etichete cu avertismente

Guvernul a adoptat, joi, ordonanța de urgență prin care interzice vânzarea produselor din tutun încălzit cu arome. De asemenea, actul normativ prevede că pachetele de țigări vor trebui să conțină etichete cu avertismente despre efectele asupra sănătății în cazul celor care fumează țigări electronice, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), se arată în textul Ordonanței aprobate de Guvernul României care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului.

Ce aduce nou ordonanța adoptată de Guvern:

  • extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor. Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat.
  • prevede etichetarea în plus cu pictograme pentru produsele din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).
  • prevede necesitatea notificării către Ministerul Sănătății a produselor din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).

Produsele cu tutun încălzit vor avea obligatoriu etichete cu avertismente

Potrivit Directivei, obligativitatea etichetării este diferită la produsele din tutun încălzit în funcție de prezența sau absența procesului de ardere.

De asemenea, Ministerul Sănătății precizează că noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor cu privire la efectele folosirii produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare.

Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii Europene.

Adulții și tinerii care au folosit sau folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice vor fi principalii beneficiari ai acestei reglementări.

Peste 43.000 de români au murit din cauza bolilor cauzate de fumat

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc în fiecare zi sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice .

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15 000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE