Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muncă de acasă patru zile pe lună, pentru salariații care au copii cu vârsta de până la 11 ani

A fost promulgată legea care prevede că salariații care au în grijă copii cu vârsta de până la 11 ani pot beneficia de patru zile de muncă de acasă (telemuncă) lunar.

Astfel, potrivit legii, ”la cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”.

Ce alte condiții mai trebuie respectate pentru a beneficia de patru zile de telemuncă

În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, potrivit Agerpres.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului, mai prevede legea promulgată.

În expunerea de motive, parlamentarii care au inițiat proiectul dau ca exemplu Suedia, Austria, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia, care oferă la rândul lor un program flexibil, care include munca de acasă/telemuncă în cazul salariaților care au în îngrijire minori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE