Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valul de căldură „Cerberus” atinge punctul culminant. Recorduri istorice de temperaturi în Italia și sudul Europei

Puternicul val de căldură din sudul Europei va atinge marți și miercuri punctul culminant. Temperaturile vor ajunge la recorduri storice în mai multe state de pe continent.

Valul de căldură, denumit Cerberus, a adus în ultima săptămână temperaturi de peste 38 de grade Celsius, afectând zone extinse din Spania, Italia și Grecia. Temperaturile ridicate au generat alerte roșii, specialiștii avertizând asupra pericolelor pentru sănătatea oamenilor. Totodată, ele au provocat incendii majore. În Grecia, autoritățile au luat decizia de a nu mai permite accesul la Acropole în mijlocul zilei.

Un studiu recent publicat în revista de specialitate „Nature” arată că anul trecut peste 60.000 de persoane au murit în Europa din cauza valurilor de căldură. Se crede că în acest moment planeta traversează cea mai fierbinte perioadă din istoria modernă.

Recorduri de temperaturi în Europa

Luni, zeci de localități din Spania și Italia au fost afectate de valul de căldură care s-a extins acum și în vestul Asiei și în nordul Africii. La sfârșitul săptămânii trecute Grecia, Bulgaria și Turcia au înregistrat temperaturi de peste 38 de grade Celsius. Duminică, în Sardinia, temperaturile s-au apropiat de 42 de grade Celsius, la baza aeriana Decimomannu, în apropiere de orașul Cagliari

Mai multe recorduri de temperaturi au fost stabilite luni în zone din Spania, Italia, Bosnia și Franța. Luni după-amiază erau cel puțin 44 de grade Celsius în Granada, la aproximativ 320 de kilometri sud de Madrid. De asemenea, au fost atinse 42 Celsius în Ciudad Real, la aproximativ 160 de kilometri sud de Madrid. Capitala Madrid a avut o maximă de cel puțin 41 Celsius. De asemenea au fost înregistrate 39 de grade în Muntenegru și Bosnia.

Prognoza meteo

Roma se numără printre orașele în care se așteaptă ca astăzi să fie doborâte recordurile istorice de căldură. Se estimează că temperaturile vor depăși recordul de 40 de grade Celsius, stabilit în august 2007, așa cum notează The Washington Post.

Căldura excesivă produce îngrijorări serioase cu privire la secetă și incendii în Europa. Au fost emise ordine de evacuare în mai multe orașe din apropierea Atenei. Pe insula spaniolă La Palma un incendiu de pădure a forțat mii de oameni să părăsească zona.

După episoduxistă indicii că un alt impuls record s-ar putea răspândi spre vest și nord în Marea Mediterană în cursul acestei săptămâni și în weekend.

Căldura excesivă va dura toată vara

Previziunile pentru restul verii nu sunt optimiste. Temperaturile vor fi peste normalul perioadei în cea mai mare parte a Europei. Se anticipează că valul de căldură se va extinde spre nordul Europei, inclusiv spre Marea Britanie, undeva în luna august.

Europa se află în acest moment în epicentrul celei mai profunde schimbări climatice din istoria modernă. La fel ca și Canada, Europa se încălzește mai rapid decât alte părți ale lumii, iar acest fenomen este cauzat de către oameni.

Un studiu recent realizat în luna mai a ajuns la concluzia că pe măsură ce schimbările climatice devin tot mai profunde, probabilitatea ca în Europa să apară valuri rare de căldură crește. Cu alte cuvinte, ceea ce anterior reprezentau excepții, vor deveni norme în actualul climat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE