Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană sancționează 30 de ruși după moartea lui Alexei Navalnîi

Țările din Uniunea Europeană vor impune sancțiuni pentru 30 de oficiali ruși după moartea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin. El a murit în închisoare pe 16 februarie, unde era ținut în condiții dure.

"Am convenit asupra sancțiunilor pentru cei responsabili de uciderea lui Alexei Navalny", a declarat Josep Borrell după o reuniune a miniștrilor de externe din UE, scrie euronews.com.

Ce presupun sancțiunile

Oficialii au declarat că Uniunea Europeană va urma exemplul Statelor Unite și al Marii Britanii în ceea ce privește impunerea de interdicții de călătorie și înghețarea activelor oficialilor din închisoare, responsabili de tratamentul aplicat lui Navalnîi.

Numele celor sancționați de UE urmează să fie făcute publice în zilele următoare.

Acordul de sancționare a celor responsabili de moartea lui Navalny vine după ce liderul rus Vladimir Putin a fost reales președinte, în urma unor alegeri denunțate de Occident ca fiind o farsă.

Iulia Navalnaya, soția disidentului rus, a votat la Berlin. Ea a declarat că pe buletinul de vot i-a scris numele lui Navalnîi.

Iulia Navalnaya: "Poate vă interesează ce am scris în buletinul de vot, cu cine am votat. Bineînțeles, am scris numele lui Navalnîi, pentru că nu se poate ca la o lună înainte de alegeri, chiar în timpul campaniei electorale, principalul adversar al lui Putin, care este deja în închisoare, să fie ucis."

Cine a fost Alexei Navalnîi

Navalnîi a devenit cunoscut în timpul protestelor masive pro-democrație din Rusia, din perioada 2011-2012.

Criticului Kremlinului i s-a interzis să candideze la scrutinul prezidențial din 2018 din cauza unei condamnări pentru fraudă pe care SUA și UE au criticat-o ca fiind motivată politic.

El s-a îmbolnăvit în august 2020, în timpul unui zbor spre Moscova, după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

A devenit cunoscut în întreaga lume după ce, în 2020, în timpul unui zbor spre Moscova, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic. După recuperarea sa în Germania, a fost arestat când a revenit în Rusia, în ianuarie 2021.

Liderul opoziției a fost transferat într-o colonie penitenciară izolată din Arctica la sfârșitul lunii decembrie, de la o închisoare din afara Moscovei.

În ultima sa postare pe X, pe 14 februarie, el a anunțat că a fost condamnat la 15 zile într-o celulă de pedeapsă pentru a patra oară de când a ajuns acolo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE