Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina și Republica Moldova încep oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Ucraina și Republica Moldova lansează, marți, la Luxemburg, negocierile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Discuțiile pentru accederea unei țări țerțe la UE au loc în cadrul unei conferințe interguvernamentale.

UE-27 va deschide oficial discuţiile cu Ucraina marţi după-amiază, în jurul orei 15:30 (16:30, ora României), urmată de Republica Moldova, au precizat surse diplomatice citate de agenția France Presse.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a reamintit că a propus ca obiectiv național ca țara pe care o conduce să se integreze în UE până în 2030.

”În fiecare zi lucrăm pentru obiectivul nostru național - cel de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Demararea acestor discuții reprezintă rezultatul unui acord greu obținut între 26 de state membre UE care au convins Ungaria lui Viktor Orban să nu blocheze procesul, potrivit Agerpres.

De altfel, premierul ungar s-a opus oricăror discuții de aderare cu Ucraina, pe motiv că țara ar fi nepregătită să adere la UE. Ungaria este consideră statul UE cel mai apropiat de Rusia lui Vladimir Putin, în condițiile în care blochează orice ajutor militar european pentru Guvernul de la Kiev.

Viktor Orban a acceptat în cele din urmă să părăsească masa negocierilor cu prilejul summitului liderilor UE-27 din decembrie, situație în care cei 26 de omologi ai săi au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Ce implică negocierile oficiale pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE

După deschiderea oficială a conferinţei interguvernamentale (CIG), negociatorii vor analiza în primă fază legislaţia Ucrainei și a Republicii Moldova pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE.

Etapa de ”screening”, așa cum este cunoscută în rândul oficialilor de la Bruxelles, durează în mod normal între unu și doi ani ani, au precizat surse diplomatice.

În cazul Ucrainei sau al Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, deoarece ”avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, a afirmat un diplomat european, pentru sursa citată. Chiar și așa, ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni, până când unele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.

Ungaria preia președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie. De ce ar putea fi un obstacol pentru Kiev

Este puțin probabil ca unele capitole de negociere să fie deschise înainte de sfârșitul acestui an, în condițiile în care Ungaria preia la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE, iar Guvernul lui VIktor Orban nu a exprimat prea mult entuziasm privind primirea Ucrainei.

Comisia Europeană a cerut Ucrainei să ia măsuri pentru a combate corupţia şi deţinerea oligarhilor. De asemenea, Executivul comunitar a cerut să se acorde o mai mare atenţie minorităţilor, o măsură solicitată insistent de Budapesta din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina, arată sursa citată.

La 15 iunie, președinția belgiană a Consiliului UE a confirmat începerea negocierilor cu Ucraina şi Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Anunțul vine după ce ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii şi-au dat vineri acordul de principiu.

Înțelegerea la care au ajuns reprezentanții diplomatici ai statelor comunitare urmează să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale pe 21 iunie. În Ţările de Jos este necesară aprobarea parlamentului. Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

Deschiderea negocierilor oficiale

Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile pentru deschiderea negocierilor oficiale. Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina. Ungaria a împiedicat până în prezent deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova. Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică mai multe probleme, începând cu finanţarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE