Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima țară care se mută în metavers. Din cauza schimbărilor climatice, riscă să dispară de pe harta lumii

Tuvalu, o țară insulară din Pacific, este de mult timp ținta schimbărilor climatice. Situat aproape la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, arhipelagul format din nouă insule, în care locuiesc 12.000 de locuitori, este amenințat în mod activ de creșterea nivelului mării, conform Euronews Next.

Tărâm online care folosește realitatea augmentată

Până la 40% din capitala sa este sub apă la maree înaltă și, potrivit celor mai sumbre estimări de până acum, se preconizează că întreaga națiune din Pacific va fi în întregime sub apă până la sfârșitul secolului.

Simon Kofe, ministrul de Externe al Tuvalu, a anunțat planul Tuvalu de a deveni prima națiune digitalizată din metavers, un tărâm online care folosește realitatea augmentată și virtuală pentru a ajuta utilizatorii să interacționeze. 

Anul trecut, Kofe i-a îndemnat pe liderii mondiali să „ia măsuri îndrăznețe și alternative pentru a asigura viitorul” la summitul COP26 privind clima, în timp ce stătea în mare până la genunchi, pentru a ilustra modul în care Tuvalu se află în prima linie a schimbărilor climatice.

Ministrul a explicat că țara a trebuit să ia problema în propriile mâini - ceea ce include crearea unei versiuni virtuale a țării în metavers - deoarece mesajul său de la summitul de anul trecut nu a fost luat în seamă de lume.

Insulele ca aceasta nu vor supraviețui creșterii rapide a temperaturii, creșterii nivelului mării și secetei.

-Simon Kofe, ministrul de Externe al Tuvalu

Tot mai multe țări se vor alătura metaversului

„De la COP26, lumea nu a acționat, așa că noi, în Pacific, a trebuit să acționăm. A trebuit să ne luăm propriile măsuri de precauție cu un proiect Future Now. Pe măsură ce pământul nostru dispare, nu avem de ales decât să devenim prima națiune digitală din lume”, a declarat el, adresându-se săptămâna trecută la COP27 de pe insula Te Afualiku.

Te Afualiku, a spus el, va fi probabil unul dintre primele locuri din Tuvalu care va fi scufundat de creșterea nivelului mării.

„Insulele ca aceasta nu vor supraviețui creșterii rapide a temperaturii, creșterii nivelului mării și secetei. Așa că le vom recrea virtual. Bucată cu bucată, ne vom păstra țara, vom oferi consolare oamenilor noștri și le vom reaminti copiilor și nepoților noștri ce a fost odată casa noastră,” a explicat Simon Kofe.

Kofe a avertizat că ar putea fi inevitabil ca și alte țări să se alăture metaversului pe măsură ce teritoriile lor dispar.

„Trebuie să începem să facem acest lucru (să luăm măsuri n.red.) încă de astăzi. În caz contrar, într-o viață, Tuvalu va exista doar aici”, a spus el.

Tuvalu va fi prima țară care va fi reprodusă în metavers. Orașul Seul și națiunea insulară Barbados îi urmează exemplul. Anul trecut, ambele au declarat că vor intra în metavers pentru a oferi servicii administrative și, respectiv, consulare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE