Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turismul din Grecia călătorește în timp: Vizitatorii pot vedea virtual cum arătau siturile antice grecești în urmă cu mii de ani

Grecia s-a convertit într-un final la noile tehnologii ca modalitate de prezentare a faimoaselor sale monumente arheologice și de aprofundare a cunoștințelor vizitatorilor despre istoria antică.

Potrivit The Independent, turiștii care vizitează Acropole în acest sezon pot asista la rezolvarea uneia dintre cele mai aprinse dezbateri din lume privind patrimoniul cultural.

Tot ce le trebuie este un smartphone.

Vizitatorii pot acum să micșoreze și să facă zoom în jurul sitului antic grecesc, cu o suprapunere digitală care le proiectează așa um arăta în antichitate. Aceasta include o colecție de sculpturi din marmură îndepărtate din Partenon în urmă cu peste 200 de ani, care sunt acum expuse la British Museum din Londra. Grecia a cerut ca acestea să fie returnate.

Ce promite aplicația Chronos

Deocamdată, o aplicație susținută de Ministerul grec al Culturii permite vizitatorilor să îndrepte telefoanele către templul Partenonului, iar sculpturile găzduite la Londra apar din nou pe monument așa cum arheologii cred că arătau acum 2.500 de ani.

Apar și alte caracteristici mai puțin cunoscute: Multe dintre sculpturile de pe Acropole au fost pictate în culori deosebite. O statuie a zeiței Atena din camera principală a Partenonului se afla, de asemenea, deasupra unui bazin cu apă de mică adâncime.

Restaurarea virtuală funcționează oriunde și i-ar putea scuti pe unii vizitatori de o urcare aglomerată și de o lungă așteptare pentru a vedea monumentele iconice de aproape. De asemenea, ar putea contribui la campania țării de a face din orașele grecești destinații pe tot parcursul anului.

Turismul, vital pentru economia greacă, a revenit după pandemia COVID-19, chiar dacă incendiile de vegetație au alungat vizitatorii de pe insula Rodos și au afectat alte zone în această vară.

Numărul de vizitatori din ianuarie până în iulie a crescut cu 21,9%, la 16,2 milioane, față de anul trecut, potrivit Băncii Greciei. Veniturile au crescut cu puțin peste 20%, la 10,3 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari).

Aplicația, numită "Chronos", după regele mitologic al Titanilor și cuvântul grecesc pentru "timp", folosește realitatea augmentată pentru a plasa pe ecran impresia antică a sitului, potrivindu-se cu vederea din lumea reală în timp ce vă plimbați.

În urmă cu doi ani, Microsoft a încheiat un parteneriat cu Ministerul Culturii pentru a lansa un tur digital imersiv la Olympia antică, locul de naștere al Jocurilor Olimpice din sudul Greciei.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat că inovațiile vor spori accesibilitatea la monumentele antice din Grecia, completând recenta instalare de rampe și căi de acces antiderapante.

Designerii aplicației gratuite spun că speră să se bazeze pe funcțiile existente, printre care se numără un ghid virtual cu inteligență artificială, Clio.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE