Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Quiet travel”, noua tendință în materie de călătorit, în 2024. Destinații necunoscute și plimbări liniștite, noutățile care acaparează călătoriile moderne

Vrei să scapi de zgomot? Parcurile liniștite și plimbările în liniște sunt tendința de călătorie secretă din acest an.

Acasă, în suburbiile orașului New York, Oscar Sandoval are o mulțime de prieteni și o viață socială activă. Dar când vine timpul pentru vacanță, el preferă să fie liniștit - la propriu.

Sandoval a început să practice budismul Zen în urmă cu câțiva ani și a participat la retrageri în tăcere la mănăstirile budiste din San Francisco și din alte părți. El se plimba, stătea, făcea grădinărit și, în general, contempla viața timp de o săptămână. Mai recent, a făcut călătorii solo cu rucsacul în spate prin Spania.

"Experiența interioară variază de la momente în care mă gândesc foarte puțin la perioade în care am multe gânduri sau cântece care îmi cântă în cap. Pacea și liniștea absolută sunt imposibil de descris în cuvinte", spune el.

Căutarea liniștii este în creștere

De la retrageri în natura pură la plimbări în liniște, căutarea liniștii a devenit una dintre cele mai recente tendințe în materie de călătorii moderne.

Pentru mulți, călătoriile liniștite merg dincolo de evadarea din rutina vieții de zi cu zi în timpul vacanței. Poate fi o schimbare spre introspecție; o conexiune mai profundă cu locul în care ne aflăm atât la propriu, cât și la figurat.

S-ar putea chiar să vă simțiți mai sănătoși.

Într-un studiu publicat în revista JAMA Psychiatry la sfârșitul anului 2022, de exemplu, meditația de mindfulness a funcționat la fel de bine ca un medicament standard pentru tratarea anxietății.

"Călătoriile transformative sunt o tendință pe care o urmărim pentru creștere", spune Alex Hawkins, editor la compania de consultanță și prognoză a tendințelor The Future Laboratory. "Exploatează dorința consumatorilor de a avea experiențe turistice autoreflexive".

"Industria turismului de wellness", spune el, include "cererea de vacanțe hiperpersonalizate și sejururi orientate spre sănătate".

Din Finlanda până în Bali: Unde să te retragi în liniște

Compania Dark Retreats Oregon oferă o "retragere întunecată" de cinci zile în Tidewater, Oregon, ca "un spațiu excelent pentru autoîngrijire" prin întuneric, detoxifiere digitală și o dietă sănătoasă. Participanții pot ține luminile stinse cât de mult doresc în timpul șederii lor și pot decide, de asemenea, cât de mult vorbesc cu ceilalți.

BookRetreats, care îi îndeamnă pe clienți să "Unplug. De-stres. Recharge", oferă retrageri de meditație tăcută în Bali, Portugalia, Mexic și Olanda, iar mai aproape de casă în Carolina de Nord, Quebec și California.

Utula Nature din Finlanda oferă un sejur în liniște printre pini pe lacul Saimaa, la aproximativ cinci ore de Helsinki.

Vrei să te pierzi într-o destinație necunoscută?

Black Tomato are o propunere interesantă pentru tine.Compania de turism avangardistă oferă o excursie pe care o numește Get Lost.Completezi un chestionar amplu despre ceea ce aștepți de la evadarea ta, dar nu vei avea nicio idee despre unde ajung până când nu te vor duce acolo. Opțiunile de mediu sunt: Polar, Deșert, Coastă, Jungla sau Munte.

Primești sfaturi de pregătire înainte de călătorie și instrucțiuni de navigație, iar apoi, la momentul călătoriei, toate transferurile, echipamentul și punctele de control stabilite pe hartă de care vei avea nevoie.Progresul dumneavoastră este monitorizat de un specialist în mediul ales și de o echipă locală de sprijin pentru ghizi.Puteți renunța în orice moment.

"Am trimis clienți în Islanda și Alaska", spune co-fondatorul Black Tomato, Tom Marchant. "Am trimis un călător solo în Mongolia". O femeie a făcut o drumeție pe cont propriu prin Munții Atlas din Maroc.

Marchant spune că există provocarea de a gestiona mediul înconjurător, dar "este, de asemenea, un moment în care te poți deconecta cu adevărat de la viața de zi cu zi într-un mod cu totul nou".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE