Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Veneția introduce o taxă de vizită. Cât vor plăti turiștii care stau în oraș doar o zi

Cei care vor să viziteze Veneția și stau numai o zi vor fi obligați, din această lună, să plătească o taxă de 5 euro. Este introdusă și o restricție privind numărul turiștilor, cel mult 40.000 pe zi, ceea ce obligă la rezervare online din timp.

Primarul Veneției spune că această nouă taxă este una dintre măsurile care ar trebui să salveze orașul supraaglomerat și poluat în perioadele când vin turiștii. În nici un caz nu înseamnă transformarea Veneției într-o cazarmă, nu va fi un oraș închis, spune edilul. Autoritățile atrag însă atenția că aceia care nu vor plăti taxa vor fi amendați cu sume de cel puțin cinci ori mai mari decât taxa în sine.

Michele Zuin, consilier pentru buget: ”Vom face niște verificări. Vor fi controale foarte blânde, în sensul că nu există nimic fizic care să blocheze turiștii să intre în Veneția în cele mai importante puncte care sunt cele ale gării, cele din Piazzale Roma. Unde sosesc turiștii, vor fi controale, să spunem aleatorii, fără a deranja oamenii, fără a crea dosare, fără a crea cozi, dar trebuie să facem niște verificări pentru că altfel clar cei care au plătit se vor simți nedreptățiți. Există o sancțiune administrativă pentru cei care nu plătesc taxa, de la 50 la 300 de euro, plus 10 euro taxă de intrare.” 

Cum vor fi verificați turiștii 

Primarul anunță că personalul municipalității a fost instruit să verifice dacă vizitatorii care nu stau la hotel în Veneția au fie un cod QR care confirmă plata taxei, fie că au o scutire, inclusiv dacă trebuie să intre în oraș pentru muncă, școală sau îngrijire medicală. Punctele de plată vor fi configurate pentru oricine nu are un telefon inteligent.

Luigi Brugnaro, primarul veneției: ”Încercăm pur și simplu să facem un oraș previzibil și să explicăm oamenilor care vin pentru o zi care sunt adevărata problemă, deoarece cei care vin la hotel sunt deja considerați în oraș și nu vor avea nicio problemă. Dimpotrivă, cei care vin numai pentru o zi și, evident, au dreptul să facă acest lucru, pot ști numărul de persoane care sunt în Veneția și dacă merită sau nu să vină cu copiii lor sau dacă este mai bine să rezerve o altă zi, este un lucru foarte simplu.” 

Oficialii au subliniat că programul își propune să reducă mulțimea în zilele de vârf, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții rezidenților. Și pentru a nu apărea probleme, Veneția lansează o serie de campanii publicitare pentru a informa vizitatorii despre noua obligație, în clipuri apărând chiar primarul care face anunțul în mai multe limbi de circulație internațională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE