Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suprataxă pentru evenimentele organizate pe plajă. Cât ar putea plăti organizatorii marilor evenimente de pe litoral

Apele Române au anunțat introducerea unei noi taxe pentru evenimentele organizate pe plajă. Această măsură vine în contextul unei creșteri a numărului de evenimente organizate pe litoralul românesc, precum concerte, festivaluri sau competiții sportive, potrivit FunkyTravel.

Potrivit oficialilor Apele Române, suprataxarea va fi percepută organizatorilor de evenimente și variază în funcție de criterii precum sectorul și suprafața închiriată.

“Legislatia nu prevede scutiri la plata tarifelor pentru utilizarea domeniului public al apelor pentru evenimente sportive, culturale și de agrement”, se arată în răspunsul Apelor Române, pentru sursa citată.

Cât ar putea plăti un organizator de eveniment pe zi

Dacă un organizator de eveniment va închiria pe 5000 mp dintr-un sector și 1000 mp din alt sector, i se vor aplica două taxe ( una pentru sectorul de 5000 mp, adică peste 9600 de lei/zi, plus încă o taxă pentru sectorul de 1000 mp de aproape 2500 de lei/zi).

Pe lângă toate acestea, dacă organizatorul evenimentul este și cel care a licitat pentru plajă el va plăti și taxa de închiriere ( alte zeci de mii de euro) sau dacă va colabora cu cel care deține bucata de nisip, îi va achita acestuia.

Taxe de stațiune, pentru turiștii care vin pe litoral

Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc s-a aplicat în 2023 în stațiunile Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp, arondate Primăriei Mangalia și este de 5 lei pe zi pentru fiecare persoană adultă, ceea ce înseamnă că nu se va plăti pentru copii, fie că vin în grupuri organizate, sau împreună cu părinții.

În Constanța și Mamaia, deocamdată nu se percepe o taxă de la turiști, dar hotelierii o au inclusă în tariful final de cazare, pentru că au obligația de a plăti cota procentuală de 1% aplicată la valoarea totală a tarifului de cazare pentru întreaga perioadă de ședere, pentru fiecare persoană.

În Eforie Nord, turiștii plătesc 3 lei de persoană/zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE