Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sunt taxați românii cu afaceri în Europa. Antreprenor: Plătim mai multe taxe, dar vedem ce se întâmplă cu banii

După aderarea României la Uniunea Europeană, mulți români au ales calea străinătății. Unii au ajuns să aibă chiar afaceri de succes în țările în care s-au stabilit.

Mirela Rus a plecat împreună cu soțul ei, Ionuț, în Croația. Acum locuiesc la Split unde și-au deschis un magazin cu brățări nautice. Ea spune că plătește mult mai multe taxe în Croația, dar că știe cum sunt cheltuiți banii. Consideră că noile măsuri fiscale anunțate de Guvern nu sunt exagerate.

Mirela Rus, antreprenor român în Croația: "Am avut afacere și în România, dar ni se păreau impozitele ireale, iar acum sunt și mai și. Nu vorbesc despre modificări, ci despre momentul acesta.

Taxele sunt foarte mari. Totalul încasărilor din taxe în Croația e cam 36% din PIB, iar în România, din câte știu, e cu 10% mai puțin.

Când am deschis afacerea în Croația plăteam tot felul de taxe, de unele nici nu auzisem. Plătim pentru municipalitate foarte multe taxe, ceea ce în România nu se întâmplă.

Cred că peste jumătate din banii pe care îi facem se duc la stat, dacă nu mai mult.

TVA-ul în Croația este de 25%. Este al doilea cel mai mare TVA din Europa după Ungaria. Croația, Danemarca și Suedia sunt țările care au cel mai mare TVA. De aici vă puteți da seama cât plătim la stat.

Nu e rentabil, nu e ușor, dar am ales să venim aici și să facem afaceri aici.

Văd dezbaterile din România cu privire la noile măsuri fiscale. Înțeleg, e greu să accepți că vei plăti mai multe taxe ca până acum, dar pentru noi, care deja plătim multe taxe, nu mi se par atât de exagerate unele modificări fiscale.

Noi trăim din turism. După ce că am trecut prin pandemie, statul ne-a introdus o lege nouă: ne lasă să lucrăm 16 duminici pe an și ne obligă să stăm acasă. Astăzi (n. red. 5 august) este Ziua Victoriei în Croația, e sâmbătă și e înorat. Asta înseamnă că turiștii nu pot sta la plajă. Noi am fi avut probabil cea mai bună zi de încasări din anul acesta, dar nu avem voie să lucrăm. Nu sunt magazine deschise astăzi în Croația. Este ilegal, iar amenzile sunt uriașe, până la 40.000 de euro dacă deschizi magazinul astăzi, plus încă 10.000 de euro pentru directorul firmei."

15% din salariu, taxă către primărie

Mirela spune că este nevoită să plătească mai multe taxe decât ar fi plătit acasă, însă îi convine, pentru că vede investiții mari care se fac din banii dați la stat.

Mirela Rus, antreprenor român în Croația: "Noi 100% plătim mai multe taxe, dar vedem ce se întămplă cu aceste taxe. Vedem investiții mari care se fac.

Nemulțumirea noastră e mai redusă. În România eram mereu nemulțumiți. Nu spun neapărat că statul pune bețe în roate pentru că vor să crească impozitele. Ideea e ce se întâmplă cu banii și dacă simți tu ca anteprenor că banii pentru care muncești atât de mult se duc undeva astfel încât să se simtă. Cum spuneam, noi dăm 15% din salariu pentru municipalitate, ceea ce este foarte mult. Dar vedem în fiecare an cum se schimbă fața orașului. Primăria are o pagină de Facebook unde ne informează pe ce se cheltuie banii. Dăm niște bani, e firesc să dăm, dar vedem și ce se face cu ei."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE