Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsurile fiscale nemulțumesc antreprenorii. Alexandru Lăpușan, fondator companie IT: „Deși se bat cu pumnul în piept că este o reformă, nu este”

Măsurile fiscale nemulțumesc antreprenorii. Despre modul în care statul schimbă regulile în timpul jocului, nu întotdeauna în avantajul celor implicați, a vorbit la Euronews România Alexandru Lăpușan, fondatorul unei companii din domeniul IT cu 400 de angajați.

Alexandru Lăpușan, fondator companie IT: „Nu știm exact ce se va întâmpla pentru că, din nou, domnii politicieni folosesc același sistem pe care îl folosesc de ani de zile. Aruncă în piață 20 de măsuri, ca să pară că au făcut concesie la două, după care ies cu ce au vrut să iasă de la bun început. Trebuie să vedem forma finală, termenele finale de la care se vor aplica, să înțelegem cu adevărat impactul”.

„Pe forma actuală, cea care au pus-o în circulație, este un impact neplăcut. În primul rând pentru că vine foarte repede. Până acum câteva săptămâni, luni, domnul prim-ministru anunța că nu umblă deloc la taxe, a venit chiar în fața antreprenorilor din România și a spus că nu se atinge de nicio taxă. Dacă ăsta e nivelul de viziune pe care politicienii îl oferă, trebuie să înțeleagă că ne e imposibil să facem planuri de business care sunt pe un an, pe doi, pe trei, pe 10 ani, în momentul în care ei nu știu cum merge țara asta, bine sau prost, la interval de trei luni”.

Alexandru Lăpușan, fondator companie IT: „Nu mai vorbim de impozitele pe imobiliare care îi afectează pe oamenii care și-au făcut fie achiziții proprii, fie planuri de investiții pe termen foarte mare și vii acum, peste noapte, modifici și te joci cu niște procente”.

„Nevoia o înțelegem, dar să nu uităm că nevoia tot dânșii au creat-o. Nu am creat-o noi, cei care lucrăm în mediul privat”.

„Statul nu a ajuns într-o zonă de deficit pentru că ne-a construit multe autostrăzi, multe spitale, nu a îmbunătățit sistemul de educație, nu, s-a îngrășat ca stat, a creat ministere care nu au niciun sens, cu dedicație, de exemplu, Ministerul Familiei, a creat instituții care să verifice companiile de stat deși au consilii de administrație”.

Alexandru Lăpușan: „E posibil să umble în continuare la taxe pentru că nu o să fie destul ce fac acum”

Alexandru Lăpușan, fondator companie IT: „La asta sunt foarte buni: cum să creeze mai multe posturi pentru clientela politică, cum să spare pensiile speciale și, dacă o să vă uitați printre măsurile pe care ei le propun acum, acolo nu umblă, sunt niște măsuri mai degrabă fumigene, aș zice”.

„Au făcut această propunere: haideți, 50-50. Jumătate mediul privat, jumătate statul. Din păcate, măsurile lor nu vor acoperi jumătatea lor pentru că sunt superficiale, sunt de formă, deși se bat cu pumnul în piept că este o reformă, nu este”.

„E posibil să umble în continuare la taxe pentru că nu o să fie destul ce fac acum pe zona asta. Și atunci, cum poți să lucrezi, erodând marjele de profit, poate nici măcar nu mai ajungi cu profit până la urmă. Impactul este pe anvelopa salarială pentru că este greu să plătești oamenii mai bine dacă tu ai taxe mai mari, impactul este pe motivația antreprenorilor români”.

Alexandru Lăpușan activează în IT de peste 20 de ani și a vorbit despre cum măsurile fiscale propuse de Guvern vor impacta acest domeniu.

„Vom vedea din ce în ce mai puține firme românești. O să vedeți că dacă vă uitați la câte firme românești au peste 100 de angajați, ele nu sunt foarte multe, sunt câteva zeci. Toate acele firme vor fi lovite”, a mai spus antreprenorul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE