Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul ar putea reține 50% din veniturile nejustificate. Cine este vizat de Fisc

Fiscul ar putea reține jumătate din veniturile care nu pot fi justificate. Este vânătoarea promisă de mulți ani și care vizează marile averi ce au ocolit taxele.

Măsura se regăsește în proiectul Guvernului de a majora unele taxe și impozite pentru a aduna bani la buget. O parte dintre specialiști susțin că inițiativa este bună, dar nu va produce efecte semnificative.

Cine poate intra în vizorul Fiscului

Proiectul vizează controlul sumelor nefiscalizate. Mai exact, dacă un artist a primit o sumă de bani la o nuntă sau la o petrecere și nu a declarant-o, poate intra în vizorul Fiscului. În momentul în care face o achiziție care depășește mult veniturile declarate, se aplică o taxă. Mai exact un impozit pe sumele nejustificate, care, în prezent, este de 16%.

Prin noua măsură fiscală se ajunge la 50% din valoare. Printre cei vizați sunt și influencerii. Aceștia spun că mediul de afaceri nu a fost consultat înainte de a fi luate decizii de modificare a fiscalității.

Cristian China-Birta, consultant, influencer: "Discuția este despre impozitarea influencerilor. Se revine recurent la ea. Încă o dată, în principiu, suntem de acord că și influencerii, atâta vreme cât primesc niște beneficii, din partea unor branduri sau a cetățenilor, trebuie să dea o parte înapoi statului român, dar hadeți să ne întâlnim toți la masă."

Ideea nu este nouă. Experții în fiscalitate spun că legislație avem, dar statul român nu reușește să o pună în aplicare. Mai exact, impozitul se aplică în urma unei inspecții fiscale. Însă, verificarea marilor averi ce nu pot fi justificate s-a făcut până acum aleatoriu.

Gabriel Biriș, expert în fiscalitate: "Din 2011, s-au emis foarte puține decizii de impunere, pentru că ANAF-ul nu are informațiile. Legea nu a dat ANAF-ului baza de date prin care să obțină analiza de risc. Chestiunea asta poate avea un effect extrem de limitat, pentru că se referă doar la persoanele selectate la inspecție, care sunt puține.

Soluții sunt, ce au făcut acum în propunerea asta de Ordonanță este corect, dar complet ineficient."

Reprezentanții investitorilor nu cred că măsura ar putea produce efecte în privința marilor companii.

Cristian Pârvan, președintele Asociația Investitorilor Autohtoni: "E greu de crezut că sunt venituri semnificative fără documente. Pentru că marile companii știu să facă aceste documente și nu cred eu că vor fi niște sume deosebite, ci mai mult un proces de, hai să spunem, intimidare."

Anul trecut, ANAF a anunțat că peste jumătate de milion de români fraudaseră statul cu 20 de miliarde de euro, după ce declaraseră venituri mai mici decât cele reale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE