Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt țările europene care permit exploatările de petrol și gaze în zonele protejate

Exploatarea combustibililor fosili este în curs de desfășurare în sute de zone naturale protejate, potrivit unui raport. Mai exact, în peste 3.000 de locuri din 800 de arii protejate din întreaga lume, inclusiv în sute de zone din Europa.

Potrivit unei noi analize publicate miercuri de organizația non-profit de mediu Leave it in the Ground (LINGO), extracția și explorarea sunt larg răspândite în multe zone protejate.

Dacă resursele din aceste situri ar fi exploatate la maximum, acestea ar genera 47 de miliarde de tone de dioxid de carbon - mai mult decât a produs întreaga lume pentru energie anul trecut, potrivit Euronews Green. Autorii raportului Protected Carbon îndeamnă guvernele să blocheze rapid aceste interese fosile.

Zonele protejate din Europa amenințate de interesele petroliere și gaziere

Raportul a identificat 2.933 de situri de extracție în peste 800 de zone protejate din întreaga lume. În funcție de potențialele emisii de CO2 generate de siturile naționale, cel mai grav infractor a fost China.

Cele 13 situri de petrol și gaze și șase mine de cărbune din zonele protejate ale acestei țări ar putea produce 12 miliarde de tone de CO2 dacă ar fi exploatate la maximum.

Venezuela (7,6 miliarde de tone), Arabia Saudită (3,9 miliarde de tone) și Kazahstan (3,4 miliarde de tone) au fost celelalte țări cu cele mai mari emisii.

Germania are cel mai mare potențial de emisii din Europa în ceea ce privește zonele protejate. Aceasta are 108 active de petrol și gaze și o mină de cărbune în zone protejate, cu un potențial de emisii de 2,6 miliarde de tone.

Majoritatea emisiilor potențiale provin de la Mittelplate, cel mai mare câmp petrolifer din Germania, care se suprapune peste situl Mării Wadden, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Extracția - care este autorizată să continue până în 2041 - contribuie la încălzirea globală și reprezintă o amenințare existențială pentru viața sălbatică locală. Un raport din 2015 a constatat că 19 din cele 33 de populații de păsări migratoare au scăzut în ultimii 20 de ani, în parte din cauza gestionării ineficiente a zonelor de conservare.

În Europa, Italia (178 de milioane de tone de emisii potențiale de CO2), Țările de Jos (163 de milioane de tone) și Polonia (110 milioane de tone) au un potențial de emisii îngrijorător.

Marea Britanie are 509 situri de combustibili fosili în zone protejate - mai multe decât orice altă țară.

De ce trebuie să încetăm extragerea combustibililor fosili?

Deseori, zonele protejate permit în continuare extracția combustibililor fosili. Însă autorii LINOG solicită ca acest lucru să înceteze. Acest lucru nu numai că ar ajuta la salvarea naturii în ecosistemele vulnerabile, dar ar fi un pas semnificativ spre decarbonizare.

Menținerea în sol a tuturor combustibililor fosili din zonele protejate la nivel global ar evita daune climatice de 19-800 de miliarde de dolari, estimează raportul.

S-ar salva 10,7 milioane de vieți de oameni care riscă să moară din cauza stresului provocat de căldura cauzată de creșterea rapidă a emisiilor de CO2.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE