Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța, prima țară europeană care interzice reclamele la combustibili fosili

Franța a devenit prima țară europeană care a interzis publicitatea pentru combustibili fosili, în cadrul unei noi legi privind clima. Legislația interzice publicitatea pentru toate produsele energetice legate de combustibilii fosili, cum ar fi produsele petroliere, energia rezultată din arderea cărbunelui de mină și cărbunele care conține hidrogen, conform Euronews Green.

Deocamdată, publicitatea pentru gazele naturale este încă permisă, dar noi reguli urmează să fie introduse în iunie anul viitor. Companiile care încalcă noua lege ar putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 de euro, iar recidiviștii ar putea plăti o sumă dublă.

Sunt interzise complet reclamele la combustibilii fosili?

Noua lege vine după ce asociațiile de campanie, printre care Greenpeace, au cerut UE să interzică reclamele la combustibilii fosili, comparând-o cu legile care restricționează industria tutunului. O interdicție completă a reclamelor de la companiile petroliere din Franța a fost propusă în cadrul unei convenții privind schimbările climatice din 2019, la care au participat 150 de membri ai publicului selectați aleatoriu.

Dar criticii din partea acelorași grupuri care au cerut inițial interdicția au susținut că noua lege lasă prea multă libertate de manevră companiilor pentru a o eluda.

„Veți citi peste tot că publicitatea pentru combustibili fosili este acum interzisă, dar nu este adevărat!” a scris Greenpeace Franța pe Twitter după anunț.

Aceștia spun că reclamele pentru gaz pot continua, la fel ca și reclamele în alte circumstanțe, cum ar fi sponsorizarea evenimentelor.

Alții spun că se merge prea departe, mai ales având în vedere criza actuală a costului vieții din Europa. Șefii de supermarketuri au susținut că aceasta îi împiedică să anunțe clienții atunci când prețurile carburanților au scăzut.

Unde au mai fost interzise reclamele la combustibili fosili?

Deși Franța este prima țară europeană care a interzis reclamele la combustibilii fosili, un set similar de reglementări a fost introdus anul trecut la Amsterdam. Capitala Olandei a devenit primul oraș din lume care a interzis reclamele companiilor producătoare de combustibili fosili, precum și pe cele din industria aeronautică.

Acest lucru înseamnă că vehiculele alimentate cu combustibili fosili, cum ar fi mașinile pe benzină și zborurile, nu mai pot face reclamă în stațiile de metrou din Amsterdam sau în centrul orașului.

Orașul Sydney din Australia încearcă acum să urmeze exemplul Amsterdamului, după ce viceprimarul Jess Scully a comparat efectele combustibililor fosili cu fumatul. Scully tocmai a reușit să treacă cu succes un vot pentru a împiedica promovarea cărbunelui, petrolului și gazelor pe proprietățile orașului și la evenimentele organizate de acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE