Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bateriile cu sare de mare ar putea fi o alternativă ieftină și ecologică la litiu

Electronicele tale ar putea fi alimentate în curând de o baterie ieftină din sare de mare. Cercetătorii au construit o nouă baterie cu o capacitate de stocare a energiei de patru ori mai mare decât cea a litiului, conform Euronews Green.

Construită din sodiu-sulfură - un tip de sare topită care poate fi prelucrată din apa de mare - bateria este ieftină și mai ecologică decât opțiunile existente.  Potrivit cercetătorului principal, Dr. Shenlong Zhao, de la Universitatea din Sydney, aceasta ar putea reprezenta o „descoperire” pentru energia regenerabilă.

„Bateria noastră de sodiu are potențialul de a reduce dramatic costurile, oferind în același timp o capacitate de stocare de patru ori mai mare [decât cea a litiului]. Aceasta este o descoperire semnificativă pentru dezvoltarea energiei regenerabile care, deși reduce costurile pe termen lung, a avut mai multe bariere financiare la intrare”, a declarat acesta.

De ce sunt importante bateriile pentru energia regenerabilă?

Există o nevoie urgentă de a trece la surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară. Însă sursele regenerabile nu sunt întotdeauna la fel de consistente ca alte surse, ceea ce înseamnă că este nevoie de baterii pentru a stoca această energie electrică în vederea utilizării ulterioare. Multe baterii sunt construite cu metale de pământuri rare, cum ar fi litiul, grafitul și cobaltul.

Pentru a atinge neutralitatea climatică, UE va avea nevoie de o cantitate de litiu de 18 ori mai mare decât cea pe care o utilizează în prezent până în 2030 și de aproape 60 de ori mai mare până în 2050.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în septembrie că „litiul și pământurile rare vor fi în curând mai importante decât petrolul și gazele naturale”.

Extracția litiului poate duce la penuria de apă, pierderea biodiversității, afectarea funcțiilor ecosistemice și degradarea solului. Atunci când metalul este produs folosind iazuri de evaporare, de exemplu, este nevoie de aproximativ 2,2 milioane de litri pentru a produce o tonă metrică.

De asemenea, exploatarea la scară largă este costisitoare din punct de vedere financiar. În acest caz, bateria pe baza de sare de mare ar putea oferi o alternativă.

Ce sunt bateriile cu sare topită și sunt ele scalabile?

Bateriile cu sare topită nu sunt un concept nou. Ele există de 50 de ani, dar au fost o „alternativă inferioară” cu un ciclu de viață energetic scurt.

Această nouă baterie este diferită. Oamenii de știință au modificat electrozii pentru a îmbunătăți reactivitatea sulfului - un element cheie care determină capacitatea de stocare. Produsul rezultat a prezentat „o capacitate foarte mare și o durată de viață foarte lungă la temperatura camerei”, susțin cercetătorii de la Universitatea din Sydney.

Deoarece sarea de mare se găsește peste tot, aceasta ar putea oferi o alternativă scalabilă la bateriile cu ioni de litiu.

„Atunci când soarele nu strălucește și nu bate briza, avem nevoie de soluții de stocare de înaltă calitate care nu costă pământul și sunt ușor accesibile la nivel local sau regional”, a declarat Dr. Zhao.

Cercetătorii intenționează acum să îmbunătățească și să comercializeze noile celule.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE