Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Etapă majoră pentru energia grecească. Sursele regenerabile alimentează 100% din cererea de energie electrică

Energia regenerabilă a satisfăcut toate nevoile de electricitate ale Greciei pentru prima dată săptămâna trecută, a anunțat IPTO, operatorul independent al transportului de energie al țării.

Vineri, timp de cel puțin cinci ore, sursele regenerabile au reprezentat 100% din producția de energie electrică a Greciei, atingând un record de 3.106 megawați oră.

Solarul, eolianul și hidrocentralele au reprezentat 46% din mixul energetic al națiunii în cele opt luni până în august a acestui an, în creștere de la 42% în aceeași perioadă din 2021, potrivit grupului ecologic The Green Tank din Grecia.

Green Tank l-a numit „un record de optimism pentru tranziția țării la energie curată și asigurarea suficienței noastre energetice”.

Care este imaginea de ansamblu pentru tranziția energetică a Greciei?

Este un lucru extrem de bun în istoria sistemului electric al țării și urmează vestea că sursele regenerabile au satisfăcut pe deplin creșterea cererii globale de energie electrică în prima jumătate a anului 2022.

Dar tranziția Greciei la energie curată nu a fost complet simplă.

Ca și alte țări europene, Grecia și-a redus dependența de gazul rusesc în urma războiului din Ucraina prin creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL). De asemenea, a stimulat exploatarea cărbunelui, dezvoltându-și planul de decarbonizare.

Grecia își propune să-și dubleze mai mult decât capacitatea de energie verde pentru a reprezenta cel puțin 70% din mixul său energetic până în 2030. Pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv, guvernul încearcă să atragă aproximativ 30 de miliarde de euro în fonduri europene și investiții private pentru a-și moderniza. Rețeaua electrică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE