Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările de Jos vor livra Ucrainei aproape un milion de proiectile de artilerie. Acord de securitate, încheiat între Rutte și Zelenski

Premierul olandez Mark Rutte a semnat, vineri, un acord de securitate prin care Țările de Jos vor trimite 800.000 de proiectile de artilerie pentru a sprijini Ucraina să respingă invazia rusă, relatează agenția Reuters.

Rutte s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei vizite surpriză pe care a efectuat-o în Harkov, un oraș situat la 40 de kilometri de granița cu Rusia.

”Astăzi, Mark Rutte şi cu mine am semnat un acord bilateral de securitate între Ucraina şi Olanda, care prevede în special două miliarde de euro ajutor militar pentru Kiev anul acesta”, a precizat Volodimir Zelenski, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

”Îi sunt recunoscător premierului Rutte pentru acest acord, care va consolida apărarea Ucrainei, inclusiv pe cea a oraşului Harkov, unde ne-am întâlnit astăzi”, a adăugat liderul de la Kiev.

Premierul interimar olandez este al șaptelea lider occidental care a semnat un acord de securitate pe perioadă de 10 ani cu Ucraina, în ultimele două luni.

"Țările de Jos vor contribui la inițiativa Cehiei de a achiziționa 800.000 de proiectile de artilerie", a declarat Mark Rutte, precizând că această muniție va ajunge în câteva săptămâni.

Ucraina duce o lipsă acută de cartușe de artilerie, în timp ce militarii săi încearcă să respingă trupele ruse care au declanșat din nou o ofensivă în estul țării.

De altfel, Cehia a anunțat în luna februarie că a procurat 500.000 de cartușe de 155 mm și 300.000 de cartușe de 122 mm din țări terțe, care ar putea fi livrate Ucrainei în câteva săptămâni, dacă se asigură finanțarea.

Mark Rutte a mai menționat că Țările de Jos vor dona încă 150 de milioane de euro - în plus faţă de cele 100 de milioane deja angajate - pentru o iniţiativă a Cehiei de achiziţii de muniţii din state terţe şi care să fie oferite armatei ucrainene.

Mark Rutte vrea să devină secretar general al NATO

Mark Rutte vrea să obțină postul de secretar general al NATO, iar președintele american Joe Biden a anunțat că-l susține în acest sens. În prezent, el asigură conducerea interimară a Guvernului olandez, după ce Partidul Libertăţii (PVV) de extremă dreapta s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din noiembrie 2023. Cu toate acestea, liderul acestei formațiuni politice, Geert Wilders, nu a reuşit încă să formeze o coaliţie.

În plus, Wilders a anunțat sâmbătă o schimbare drastică a poziției sale privind ajutorul militar pentru Ucraina. În prezent, politicianul olandez afirmă că este de acord cu acest ajutor, cu toate că în campania electorală ceruse sistarea lui. Refuzul său anterior de a ajuta militar Ucraina este unul din obstacolele care au împiedicat până în prezent formarea unei coaliţii de dreapta, un alt obstacol fiind linia sa eurosceptică dură.

Țările de Jos, printre principalii susținători ai Ucrainei

Sub conducerea premierului Rutte, Țările de Jos s-a remarcat printre principalii susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, ajutorul militar olandez oferit Kievului fiind aşteptat să depăşească până la sfârşitul anului 4,5 miliarde de euro, guvernul de la Haga numărându-se de asemenea printre furnizorii de avioane F-16 pentru Ucraina.

Însă Geert Wilders a criticat decizia lui Mark Rutte de a încheia acordul de securitate cu Ucraina, spunând că nu este normal ca astfel de angajamente să fie semnate de un guvern interimar.

Ucraina a încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, până în prezent cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Italia şi Canada. În acordurile de acest fel, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.), pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE