Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Geert Wilders susține că Olanda este ''prostul Europei'' întrucât primeşte prea mulţi refugiaţi ucraineni

Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, al cărui partid a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din urmă cu trei luni, dar nu a reuşit până acum să formeze un guvern de coaliţie, a afirmat luni că Olanda este ''prostul Europei'' pentru faptul că primeşte prea mulţi refugiaţi ucraineni, relatează Reuters.

Wilders se opune continuării ajutorului militar european pentru Ucraina, susţinând că Olanda trebuie să-şi păstreze armele pentru ea însăşi pentru a se apăra. Această poziţie este una dintre cele câteva chestiuni asupra cărora există divergenţe între Partidul Libertăţii şi potenţiali parteneri de coaliţie.

''Ucrainenii vin în Olanda în număr mare, nu din cauza războiului, ci pentru locuinţe gratis şi locurile noastre de muncă'', a scris Wilders pe platforma X.

''Încă o dată, noi suntem prostul Europei'', a adăugat liderul Partidul Libertăţii olandez.

Mark Rutte spune că sprijinul ţării sale pentru Ucraina este garantat

Premierul interimar olandez Mark Rutte a spus recent că sprijinul ţării sale pentru Ucraina este garantat pe termen lung, în contextul în care Wilders nu va fi capabil să găsească vreun partener de coaliţie dispus să îi susţină obiectivul de a tăia acest sprijin.

În postarea sa, Geert Wilders a răspuns unui articol din cotidianul olandez Telegraaf, care cita autoritatea de înregistrare a refugiaţilor ucraineni potrivit căreia centrele de primire a acestora îşi ating capacitatea maximă.

Un oficial local a declarat pentru cotidianul olandez că motivul acestei evoluţii este afluxul de bărbaţi ucraineni veniţi din alte state UE, în căutare de locuri de muncă sau pentru reunirea familiei.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, peste 100.000 de refugiaţi ucraineni au venit în Olanda. Conform unui mecanism temporar de protecţie al UE, refugiaţii ucraineni au dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană pentru a locui şi a lucra în orice stat membru până în martie 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE