Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planul politicianului extremist Geert Wilders, de a forma un guvern majoritar în Olanda, a eșuat

Planul politicianului de extremă-dreapta, Geert Wilders, de a forma un guvern majoritar în Olanda a eșuat, informează Reuters. Un partid-cheie, aliat cu formațiunea lui Wilders, a părăsit brusc negocierile din cauza disputelor  privind sursele de finanţare publică.

Partidul de centru ”Noul Contract Social” (NSC), care în urma alegerilor legislative din Olanda a câștigat 20 de locuri în parlamentul olandez, ar fi urmat să formeze o coaliție de guvernare cu Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders.

Geert Wilders este incapabil să identifice surse de finanțare pentru o viitoare guvernare

Discuțiile despre formarea viitorului guvern olandez au fost blocate. Liderul NSC,  Pieter Omtzigt, într-o scrisoare adresată colegilor săi de partid, a spus că nu mai poate face o coaliție de guverare cu partidul lui  Geert Wilders din cauza incapacității acestuia de a asigura surse de finanțare pentru proiectele promise în timpul campaniei electorale. „Prioritățile financiare ale lui Wilders pentru următorii ani s-au schimbat. Noi nu vrem să facem promisiuni despre care știm că sunt simple vobe goale”, a declarat Pieter Omtzigt.

În plus, Omtzigt își exprimase anterior și dezacordul față de declarații ale lui Wilders considerate neconstituţionale, cum ar fi cele împotriva Islamului, dar şi cele privind nevoia ca Olanda să părăsească Uniunea Europeană (Nexit).

La rândul său, Geert Wilders s-a declarat „incredibil de dezamăgit” de decizia potențialului său partener de guvernare. „Nu înțeleg deloc retragerea sa. Țara ar fi droit această coaliție”, a spus liderul extremei drepte olandeze.

O nouă guvernare în Olanda ar trebui să aducă urgent la bugetul de stat 17 miliarde de euro

Experții economici avertizaseră că o nouă coaliție de guvernare va trebui să aducă urgent la bugetul de stat aproximativ 17 miliarde de euro prin creșterea taxelor și prin reduceri de cheltuieli ale statului. Wilders a spus că acest lucru nu face parte din agenda sa politică. El a trimis pe Twitter preferința sa pentru o guvernare de dreapta cu taxe mai mici, fără reduceri dureroase pentru cetățeni, bazată pe proiecte care cer cheltuieli.

Dacă nicio combinație de partide nu poate conveni să formeze o coaliție, organizarea de noi alegeri ar reprezenta o opțiune de ultimă instanță. Formarea guvernului în Olanda durează în mod tradițional mult timp. Discuțiile care au urmat alegerilor anterioare din 2021 au avut o durată record de 299 de zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE