Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Update: Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Îşi va depune candidatura la începutul săptămânii viitoare

Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul susținut la Primăria Capitalei de Coaliția PSD- PNL. Decizia vine în urma unei ședințe de câteva ore a liderilor aflați la guvernare. Totul a pornit de la prestația medicului Cătălin Cârstoiu care nu crește în sondaje în cursa pentru București, iar asta provoacă nemulțumiri.

Neoficial, tot mai multe voci, în special din PSD, au susținut scenariul retragerii acestuia. Conducerile de partid nu pot risca însă o astfel de decizie din considerente de imagine și strategie.

15/04/2024 , 21:10

Cîrstoiu rămâne candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Liderii alianţei electorale PSD-PNL au stabilit, într-o şedinţă desfăşurată la Palatul Victoria vreme de peste trei ore, ca depunerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu pentru funcţia de primar general al Capitalei să aibă loc, luni, la începutul săptămânii viitoare, au precizat surse politice pentru AGERPRES.

Potrivit acestora, liderii coaliţiei ar fi vrut să depună chiar pe 16 aprilie candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, pentru a pune capăt speculaţiilor legate de o presupusă retragere din cursă.

Aceleaşi surse au precizat că decizia adoptată în final a ţinut cont de faptul că Biroul Electoral Municipal trebuie să analizeze şi să valideze, mai întâi, protocolul alianţei PSD-PNL, iar premierul Ciolacu are, începând de marţi, o deplasare internaţională.

Prestația lui Cîrstoiu în precampanie, nesatisfăcătoare pentru PSD

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: Candidatul comun la Primăria Generală a Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, se află la Palatul Victoria, acolo unde a început o ședință a coaliției unde ar fi trebuit să se tranșeze problema unor candidaturi comune locale în teritoriu. Potrivit surselor noastre, aseară a existat o discuție restrânsă la nivelul conducerii PSD în care s-a analizat prestația de până acum a candidatului comun la Primăria Capitalei. Rezultatul acestei analize este unul nesatisfăcător.

Potrivit surselor noastre, conducerea PSD a constatat că a fost o eroare de strategie numirea drept coordonator de campanie a actualului președinte PSD București, Gabriela Firea. Cea care a încercat, de altfel, să fie candidatul PSD la această funcție. Potrivit acestor surse, Firea nu ar fi făcut niciun demers să sprijine candidaturia lui Cătălin Cîrstoiu. Mai mult, unele voci din PSD susțin că ar fi sabotat această candidatură și că, în spatele campaniei de presă care există în momentul de față împotriva lui Cătălin Cîrstoiu, s-ar afla chiar lidera PSD București.

Ce variante sunt luate în calcul

Conform surselor, sunt două variante de lucru pe masa PSD: fie se resetează întreaga strategie de campanie și se merge în continuare cu Cătălin Cîrstoiu, fie se găsește o altă variantă.

Susținerea lui Cătălin Popescu Piedone este exclusă pentru că asta ar echivala, potrivit surselor, cu subordonarea PSD față de PUSL, partidul lui Dan Voiculescu, cel care se află și în spatele candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE