Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Nucleul interior al Pământului și-ar fi oprit rotația și a schimbat direcția. Ce spun cercetătorii

Este posibil ca nucleul Pământului să se fi oprit din rotație sau chiar să se rotească invers, potrivit unui nou studiu, citat de euronews.com.

Nucleul planetei noastre este alcătuit dintr-un strat exterior de metal lichid și un miez interior de metal solid, care are o dimensiune de aproximativ 70% din cea a Lunii.

În general, cercetătorii cred că nucleul se rotește în sens invers acelor de ceasornic atunci când este privit de la Polul Nord, la fel ca restul planetei Pământ.

Rotația nucleului s-a oprit în jurul anului 2009

Însă un studiu care analizează datele privind undele seismice din ultimii 60 de ani, realizat de cercetătorii de la Universitatea Peking, din China, a dezvăluit că rotația nucleului s-a oprit în jurul anului 2009 și apoi a reînceput în direcția opusă.

„Credem că nucleul se rotește, în raport cu suprafața Pământului, într-o direcție și apoi în cealaltă, ca un leagăn”, au declarat pentru AFP Xiaodong Song și Yi Yang, autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor, ultima schimbare de rotație înainte de 2009 ar fi avut loc la începutul anilor 1970, iar următoarea va avea loc la mijlocul anilor 2040.

Există încă multe dezbateri cu privire la natura nucleului Pământului, deoarece colectarea de informații despre acesta este extrem de dificilă.

Marginea nucleului exterior se întâlnește cu mantaua Pământului la o adâncime de aproximativ 2.890 km, iar acest nucleu exterior ar fi alcătuit din fier și nichel lichid.

Nucleul interior începe la aproximativ 5.000 km sub suprafața planetei și ar fi alcătuit din fier și nichel solid, datorită presiunii extreme care forțează atomii de metal să se strângă împreună. Acesta se află în interiorul nucleului exterior lichid și s-ar fi rotit în aceeași direcție ca restul Pământului, pe baza analizei undelor seismice provocate de cutremure.

Xiaodong Song și Yi Yang au studiat aceste unde seismice, descoperind o „întoarcere treptată a nucleului interior, ca parte a unei oscilații de aproximativ șapte decenii”. Lucrarea lor este publicată în revista Nature Geoscience.

Cu toate acestea, autorii studiului spun că „niciunul dintre modelele existente nu explică foarte bine toate datele disponibile”.

Cât de des se schimbă rotația nucleului interior al Pământului?

Vidale a publicat, anul trecut, un studiu care sugerează că nucleul interior oscilează mult mai rapid, schimbându-și direcția cam la fiecare șase ani, conform datelor seismice a două explozii nucleare, care datează de la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970.

Un alt geofizician, Hrvoje Tkalcic de la Australian National University, crede că ciclul nucleului intern durează aproximativ 20-30 de ani, mai degrabă decât cei 70 de ani menționați în studiul publicat săptămâna aceasta în Nature Geoscience.

Cercetătorii de la Universitatea din Pekin susțin în lucrarea lor că această oscilație „coincide cu schimbările din alte câteva observații geofizice”, cum ar fi durata zilelor și modificările câmpului magnetic al Pământului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE