Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Infecțiile transmise de animale la om ar putea cauza de 12 ori mai multe decese, până în 2050

Patru tipuri de infecții care se transmit de la animale la om cresc într-un "ritm exponențial" și ar putea ucide de 12 ori mai mulți oameni în 2050 decât în 2020, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit un tipar de epidemii mai frecvente de "răspândire" după ce au analizat aproape 60 de ani de date epidemiologice.

Constatările au fost publicate în revista BMJ Global Health.

Majoritatea epidemiilor moderne au fost cauzate de agenți patogeni care se răspândesc de la animale la oameni, cunoscute și sub numele de boli zoonotice, potrivit Euronews Next.

Acestea se pot transmite la oameni prin contact direct cu animalele, prin vectori precum căpușele sau țânțarii, prin contactul cu o zonă în care trăiesc animale sau prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Virusul care provoacă COVID-19 este, de asemenea, cunoscut ca zoonotic, deoarece se poate transfera între animale și oameni. Oamenii de știință consideră că transmiterea de la animale la oameni este cea mai probabilă explicație a originii pandemiei.

În studiul publicat de cercetătorii de la compania americană de biotehnologie Ginkgo Bioworks, aceștia au analizat tendințele istorice ale evenimentelor de răspândire zoonotică dintr-o gamă largă de surse.

Noua lor analiză a stabilit că numărul de epidemii de răspândire a crescut cu aproape 5% pe an, în timp ce numărul de decese raportate a crescut cu 8,7% pe an.

"Dacă tendința observată în acest studiu continuă, ne așteptăm ca acești agenți patogeni să provoace un număr de patru ori mai mare de evenimente de răspândire și un număr de decese de 12 ori mai mare în 2050, comparativ cu 2020", au declarat cercetătorii.

Estimările sunt "probabil prudente”

Aceștia au studiat o bază de date cu peste 3.000 de focare și epidemii și s-au concentrat pe perioada dintre 1963 și 2019.

Ei au analizat patru tipuri de agenți patogeni zoonotici: Filovirusurile (cum ar fi Ebola și Marburg), Coronavirusul SARS 1 (care cauzează SARS), virusul Nipah (asociat cu umflarea creierului) și virusul Machupo (care provoacă febra hemoragică boliviană).

Cercetătorii au identificat 75 de evenimente de răspândire în 24 de țări, care au provocat peste 17.000 de decese, cele mai multe dintre decese fiind cauzate de filovirusuri în Africa.

Estimările lor sunt probabil "conservatoare", au declarat cercetătorii, din cauza criteriilor specifice de includere a agenților patogeni și a omiterii pandemiei COVID-19, care este "cu câteva ordine de mărime mai mare decât alte evenimente".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE