Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Publicat de: Euronews

Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că crocodilii sunt capabili să perceapă suferinţa în ţipetele puilor de maimuţă sau în plânsul bebeluşilor, conform unui studiu publicat în revista Royal Society, informează AFP, citată de Agerpres

Cum a fost realizat studiul?

Cu ajutorul unor eşantioane sonore conţinând plânsete de bebeluşi sau ţipete de pui de bonobo sau cimpanzeu, difuzate spre bazinele unde trăiesc numeroşi crocodili de Nil, într-un parc zoologic din Agadir, Maroc, cercetătorii au constatat că reptilele sunt atrase de plânsetele care semnalizează suferinţa.

Iniţial, studiul a pornit de la ideea de a analiza universalitatea caracteristicilor suferinţei în plânsul animalelor, dar pe parcursul studiului, cercetătorii şi-au dat seama că ''parametrii acustici pe baza cărora este evaluat pericolul sunt mai relevanţi în cazul crocodililor'', decât în cazul oamenilor.

''Experimentul a arătat că crocodilii identifică perfect primejdia în plânsetele puilor de maimuţă sau ale bebeluşilor, dar şi că răspunsul reptilelor este amplificat de intensitatea plânsetelor '', a explicat pentru AFP Nicolas Grimault. Director de cercetări în cadrul laboratorului Cogniţie Auditivă şi Psihoacustică (CRNL, CNRS, Inserm, Universitatea Lyon 1), este unul din principalii autori ai acestui studiu realizat de cercetători francezi şi publicat pe 9 august în revista Royal Society, specializată în cercetare biologică.

''Crocodilii răspund la criterii precum rugozitatea sunetului, caracterul haotic al plânsului, ceea ce este mai adecvat decât criteriul care determină reacţia oamenilor şi anume înălţimea sunetului'', a continuat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE