Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

45 de balene au fost eutanasiate pe o plajă din Australia

Aproape 100 de balene-pilot cu aripioare lungi au eșuat pe plaja Cheynes, din Australia. Specialiștii în viața sălbatică din Australia au fost nevoiți să ia o decizie radicală și să eutanasieze 45 de exemplare care nu au reușit să părăsească acea zonă.

Inițial, autoritățile australiene și mai mulți specialiști în domeniu, alături de peste 250 de voluntari au încercat să salveze balenele, însă eforturile lor au fost zadarnice, iar 51 de balene au murit. În aceste condiții, a fost luată decizia ca balenele celelalte să fie eutanasiate, conform Serviciului Parcuri și Faună Sălbatică din Australia de Vest, care a precizat că aceată variantă a fost cea mai bună "pentru a evita prelungirea suferinței".

45 de balene-pilot cu aripioare lungi au fost eutanasiate

În imaginile apărute pe rețelele de socializare, unele dintre aceste balene se chinuiau să plece din acea zonă, însă apele mici au făcut imposibilă deplasarea lor.

"Într-adevăr, foarte greu. Dar a fost o decizie atent luată și bine gândită. Știm că eșuarea balenelor este un fenomen natural. Dar am făcut o încercare bună, am stat toată ziua în apă pentru a le găsi cea mai bună oportunitate. Situația a fost o provocare, din cauza apelor reci", a precizat Peter Hartley, de la Departamentul pentru Biodiversitate, Conservare și Atracții, citat de CNN.

Cercetătoarea Vanessa Pirotta, specialistă în studiul animalelor sălbatice, a spus că rămâne necunoscut de ce balenele-pilot au eșuate acolo, însă a remarcat că grupul a avut un comportament rar de a se înghesui pur și simplu una în alta.

De obicei, balenele sunt foarte sociabile și dinamice, cu legături puternie între ele, ceea ce înseamnă că s-ar putea rătăci dacă l-ar urma pe unul dintre membri, dacă acesta e dezorientat. Balenele cu dinți, cum ar fi aceste balene-pilot, care folosesc sonarul pentru a naviga, sunt mai predispuse la eșuare decât omologii lor fără dinți, a spus Pirotta. Însă eșuarea lor este ceva cunoscut de specialiști.

Balenele-pilot cu aripioare lungi pot crește până la 7,6 metri lungime, sunt identificate prin culoarea lor neagră și frunțile bombate. Ele trăiesc în apele din emisfera sudică și din Atlanticul de Nord.

Anul trecut, în septembrie, 200 de balene au eșuat pe plajele din Tasmania și doar 35 dintre ele au supraviețuit. Cea mai mare tragedie în ceea ce privește balenele eșuate a avut loc în 2020, când peste 450 de exemplare au fost găsite pe o plajă.

În urmă cu mai puțin de o lună, peste 50 de balene au murit după ce au eșuat pe o insulă din nord-vestul Scoției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE