Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

55 de balene au murit pe o plajă din Marea Britanie. Expert: Instinctul lor de supraviețuire este inferior celui de urmare a grupului

55 de balene au murit după ce au eșuat pe o insulă din nordul Marii Britanii. Biologii marini cercetează cazul pentru a afla motivul pentru care animalele s-au aruncat pe țărm.

Potrivit autorităților britanice, este cel mai mare număr de balene care au murit eșuate pe țărm în ultimii 70 de ani.

Biologii nu exclud varianta ca grupul ar fi urmat o femelă care avea probleme de sănătate, ajungând în acest fel pe plajă. Când au fost găsite, 15 animale erau încă în viață, dar nu au putut fi salvate, iar unele dintre ele au fost eutanasiate.

Salvatorii au reușit să repună în apă doar două balene, însă una a revenit pe țărm și a murit. Specia de balene care a eșuat este cunoscută pentru că stabilește legături sociale strânse între membrii grupului. 

Explicațiile experților

Adrian Bîlbă, doctor în științe a vorbit la Euronews România despre acest subiect. Acesta a spus că animalele respective au o structură socială conturată în jurul atașamentului față de conducătorul grupului, iar instinctul de supraviețuire este inferior celui de sociabilitate.

„În primul rând, aceste animale, dincolo de structura socială pe care nevoit au ales-o ca să se poată descurca în mediul acvatic, mamifere fiind, există și elemente de loialitate. Acestea țin de atașamentul față de conducătorul grupului, de regulă o femelă mai în vârstă. Aceasta decide, de regulă, traseul și câteodată, dacă aceasta greșește sau se îndreaptă spre zonele cu ape mai mici, toate celelalte exemplare din cârd o urmează. Aceste balene se găsesc într-o structură socială familială. Spre deosebire de alte specii de mamifere sociale, masculii nu părăsesc cârdul. Se produce o familie foarte strânsă.

Instinctul individual de supraviețuire este inferior celui de sociabilitate și de urmare a grupului. Se mai întâlnește și la alte specii de animale, însă la această specie empatia, partea de loialitate, componenta emoțională este mai puternică”, a spus Adrian Bîlbă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE