Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record de temperatură în Marea Mediterană. Specialiștii spun că aceasta ar putea afecta viața marină

Marea Mediterană a atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, în contextul în care Europa este afectată de valuri de căldură extremă. Temperatura medie a suprafeței Mării Mediterane a fost de 28,4 grade Celsius, potrivit Serviciului European Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Recordul anterior a fost stabilit pe 23 august 2003, când s-au înregistrat 28,25 grade Celsius. Specialiștii de mediu spun că astfel de temperaturi ar putea fi dăunătoare pentru viața marină.

Aceste date trebuie încă să fie confirmate de administratorii serviciului Copernicus, "dar suntem convinşi că valoarea mediană nu va fi afectată şi că indicaţia de temperatură până la prima zecimală este în mod global corectă", au declarat cercetătorii Justino Martinez şi Emilio Garcia, potrivit Agerpres.

Regiunea, afectată de temperaturi record

Local, ape cu peste 30 de grade Celsius au fost detectate (cu 4 grade Celsius peste valorile normale) între Sicilia şi Napoli.

Temperaturile de acest fel ameninţă ecosistemele marine. În timpul valurilor de caniculă din perioada 2015-2019 în Marea Mediterană, o cincime din totalul speciilor (corali, gorgone, arici-de-mare, moluşte, bivalve, ierburi marine, etc.) s-au confruntat cu rate masive de mortalitate între suprafaţa apei şi adâncimea de 45 de metri, potrivit unui studiu publicat în iulie 2022 în revista Global Change Biology.

Regiunea mediteraneeană, afectată în iulie 2023 de temperaturi uneori record şi de incendii violente de vegetaţie în Grecia, este de mult timp considerată un "punct fierbinte" al schimbărilor climatice de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE