Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe țări din Europa, afectate de incendii și de furtuni puternice. Cinci oameni au murit în Italia din cauza vijeliilor

Incendiile de vegetație fac ravagii și în alte țări. În Italia, din cauza temperaturilor de peste 48 de grade Celsius, mai multe orașe din Sicilia sunt afectate de incendii de vegetație. Din cauza vântului puternic și a căldurii, Croația se confruntă cu incendii de vegetație în jurul orașului turistic Dubrovnik, la Marea Adriatică.

26/07/2023 , 14:05

Starea de urgență ar putea fi decretată în Italia în regiunile afectate de furtuni și incendii violente

Cel puțin cinci oameni au murit în Italia, în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra nordului țării și în urma incendiilor din Sicilia. Guvernul de la Roma ar putea decreta starea de urgență în regiunile cele mai afectate.

”Am aflat cu tristeţe vestea tragică a două accidente provocate de vremea nefavorabilă în decursul cărora o adolescentă de 16 ani a fost ucisă într-un tabără de cercetaşi din Brescia (nord), iar o femeie şi-a pierdut viaţa la Lissone (nord) în urma unor căderi de arbori'', a scris premierul italian Giorgia Meloni pe Twitter.

Vânturi care au atins la rafală până la 110 de kilometri pe oră, ploi torențiale și grindină s-au abătut marți dimineață asupra orașului Milano, capitala economică a Italiei. Mai multe străzi au fost inundate, iar vântul puternic a scos din rădăcini numeroși copaci, potrivit Agerpres.

În timp ce nordul Italiei a fost lovit de furtuni, sudul țării este cuprins de un val de caniculă și de temperaturi care au ajuns luni la 47,6 grade Celsius în Catania, Sicilia, potrivit protecţiei civile locale.

Trupurile a doi pensionari de 70 de ani au fost descoperite carbonizate într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, iar o femeie în vârstă de 88 de ani a decedat la Palermo.

Pompierii se luptă cu flăcările care afectează peste 100 de hectare de pădure și în Turcia, în provincia Antalya dar și în Algeria, unde peste 30 de persoane au murit. Focul afectează și vegetația uscată din insulele Canare din Spania.

Incendiu și în Sicilia, Italia

În Italia, aeroportul din Palermo, în Sicilia, a fost închis temporar pentru că în apropiere au izbucnit incendii de vegetație. Cursele au fost suspendate pentru câteva ore pe aeroportul din capitala siciliană în timp ce pompierii încearcă să stingă un incendiu major într-o zonă din apropiere. O bătrână a murit în casa sa cuprinsă de flăcări, la care pompierii nu au putut să ajungă. Focul a provocat probleme și în traficul rutier și feroviar local.

Incendiul a izbucnit în vreme ce în unele părți din estul Siciliei, temperaturile au crescut la 47,6 grade Celsius. Valoarea este foarte aproape de recordul european, de 48,8 grade Celsius, înregistrat pe insulă în urmă cu doi ani.

Italia a anunțat că 16 orașe sunt în alertă roșie din cauza temperaturilor ridicate. Printre acestea, se numără Palermo și Catania. Întreruperile de alimentare cu energie electrică și apă, pe care oficialii locali le pun parțial pe seama căldurii, au fost frecvente în ultimele zile.

Flăcările au izbucnit și în Dubrovnic, Croația

Incendii puternice au izbucnit și în Dubrovnic o zonă turistică la Marea Adriatică, în Croația.

Focul este alimentat de vântul puternic și temperaturile ridicate. Croația se află în plin sezon turistic cu stațiuni pline, iată de ce peste o sută de pompieri au fost trimiși în zonă.

Mai mult de treizeci de oameni au murit în Algeria din cauza incendiilor de amploare. Dintre aceștia, zece sunt soldați care încercau să țină flăcările sub control.

Cel puțin o mie cinci sute de persoane au fost evacuate, anunță ministerul algerian de interne, care mai transmite că sunt și zeci de răniți.

Incendiile de vegetație, unele amplificate de vânturile puternice, s-au întins în păduri și zone agricole din 16 regiuni. Acum sunt în desfășurare aproape o sută de incendii în Algeria. Cele mai mari și mai mortale incendii au devastat zone situate la este și sud-est de capitala Alger.

În Turcia, autoritățile au evacuat mai multe zone rezidențiale și un spital, din cauza flăcărilor care au început să se întindă peste 120 de hectare de pădure din apropierea Mării Mediterane în Antalia.

Autoritățile turce au trimis mai multe avioane cu bombe de apă și echipe de pompieri și estimează că vor putea stinge incendille în câteva ore.

Cum este afectată viața italienilor de vremea caldă?

Vremea caldă și focurile de vegetație nu mai sunt ceva nou în Italia.

Cum schimbă asta viața italienilor?

Giorgia Orlandi, corespondent Euronews Italia: ”Italia și italienii, din nefericire, se obișnuiesc cu valurile de căldură, ca acesta recent.

Vara, ne aducem aminte că acum doi ani în sud, în Sicilia, a fost cea mai mare temperatură înregistrată în Europa. Iar în ultimii ani, știm, situația s-a înrăutățit. Italia a fost țara cu cei mai mulți oameni decedați, din cauza căldurii. Cum se descurcă italienii cu aceste condiții extreme?

Nu există niște linii directive, așa cum vedem și în alte părți ale Europei, italienii încearcă doar să supraviețuiască, mai ales bătrânii. Oamenii cu care am vorbit aici în Roma încearcă să nu părăsească domiciliul. Atunci când sunt temperaturi ridicate, își reduc mobilitatea. Dar știm că a crescut numărul celor admiși în spitale, aproape cu 30%. Iar principala problemă e faptul că muncitorii care trebuie să lucreze afară sunt cei care suferă cel mai mult. Ei plătesc prețul cel mai mare. Știm că cel puțin 5 oameni au murit din cauza căldurii, 5 muncitori. E clar că din cauza temperaturilor în creștere nu vor să lucreze în aceste condiții.”

Vedem că situația schimbă multe lucruri și obiceiuri, iar asta include și turismul.

Care e percepția, într-o țară în care turismul aduce venituri importante?

Giorgia Orlandi, corespondent Euronews Italia: ”Turismul e foarte important pentru Italia. El depinde de milioanele de turiști atrași în fiecare an. Sectorul a adus doar anul trecut 10% din PIB. Dar în ciuda faptului că țările sudice încă sunt foarte populare printre turiștii din Europa, se pare totuși, după opinia experților, că există o schimbare în preferințe, cu destinații mai răcoroase, mai nordice. Dar nu e clar ce impact vor avea schimbările asupra economiei. Vom vedea ce efecte vor fi. Dacă luăm în considerare Roma, capitala, am văzut că acolo mai mulți turiști au murit din cauza căldurii, în ultimele zile. Agenția de protecție civilă din Roma și Crucea Roșie au constituit o echipă de 80 voluntari pentru a ajuta turiștii, asigurându-se că mulțimea care așteaptă să intre la atracțiile turistice primește apă, au stații de vaporizare și umbră, când e posibil.”

Care sunt reacțiile autorităților?

Există o strategie pentru schimbările aduse de valurile de căldură prelungite?

Sunt planuri de a crește forțele de intervenție, în caz de urgențe, de exemplu, pompierii?

Giorgia Orlandi, corespondent Euronews Italia: ”Săptămâna trecută, cea mai călduroasă de până acum, autoritățile italiene au lansat alerte pentru 20 de orașe, inclusiv Roma, după procedura normală. În astfel de situații, avertizează populația să consume lichide, să rămână acasă și să nu consume alcool. Ministerul Sănătății a lansat un număr verde unde oamenii pot întreba ce pot face și cum pot reacționa la valul de căldură. Știm și că ministrul turismului s-a angajat să facă turismul mai sustenabil în anii următori, ca o activitate pentru tot anul, o experiență de care te poți bucura în concordanță cu schimbările. Dar guvernul a fost și criticat de partidul Verzilor, care spune că guvernul nu ia suficient de serios criza climatică, pe cât ar trebui”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE