Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Balena bănuită în 2019 că ar fi ”spion al Rusiei”, văzută în apele Suediei

Publicat de: Sorin Rusu

O balenă beluga, cunoscută și ca "delfinul alb", a fost depistată pe coastele vestice ale Suediei, în dreptul localității Hunnebostrand, potrivit biologului marin Sebastian Strand, de la organizația OneWhale, citat de Euronews.com.

Este vorba despre cunoscuta balenă Hvaldimir, din specia Delphinapterus leucas, care a fost văzută prima dată în 2019. Conform sursei citate, Hvaldimir se deplasa spre sud "mai repede decât ritmul său normal", iar mișcarea sa este oarecum ciudată dacă avem în vedere faptul că balenele beluga preferă, în mod normal, apele mai reci din nord, din regiunea arctică, spre Groenlanda și spre coastele vestice ale Rusiei.

Marea Barents și partea de nord a Oceanului Atlantic reprezintă zone strategice, frecventate de navele rusești și de submarinele plasate acolo.

O balenă beluga, considerată spion rus, a fost descoperită în zona Suediei

"Pentru moment, nu știm de ce se mișcă atât de repede și departe de habitatul său natural. E posibil să fie vorba despre hormonii care îl determină să-și găsească o parteneră. Sau poate e vorba despre singurătate, având în vedere că balenele beluga sunt foarte sociabile. Poate caută pe altcineva", susține Sebastian Strand.

Biologul marin spune că Hvaldimir, care are în jur de 13-14 ani, părea "într-o stare bună de sănătate în ultimii ani", însă cei din organizația One Whale au remarcat și faptul că Hvaldimir ar prezenta semne oarecum îngrijorătoare de scădere în greutate, pentru că nu ar avea hrană suficientă în zona Suediei.

Balena este atrasă, de obicei, de zonele în care există ferme mari de somon, în zona coastelor Norvegiei. Cea mai apropiată populație de balene beluga se află în arhipelagul Svalbard, adică la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord.

Balena beluga Hvaldimir a fost descoperită prima dată în 2019

În 2019, când balena spion a fost observată prima dată în zona Norvegiei, avea atașat un suport pentru fixarea unui dispozitiv de înregistrare audio-video, de tip "echipament St. Petersburg", conform etichetei prezente pe el. Iar bănuielile sunt că imaginile erau utilizate de ruși pentru spionaj, potrivit biologului Audun Rikardsen, de la acea vreme.

Directoratul de pescuit din Norvegia susține că Hvaldimir era neobișnuit de prietenos cu oamenii și nu se speria de apropierea unor ambarcațiuni, ba chiar venea spre ele, ceea ce indica faptul că fusese dresat de forțele navale rusești. Kremlinul nu a comentat niciodată pe baza acestui subiect.

Biologii care l-au descoperit atunci pe Hvaldimir au reușit să-i scoată acel dispozitiv.

Acesta a fost motivul pentru care acea beluga a primit numele de Hvaldimir, o combinație între termenul norvegian 'hval' (n.r.: balenă) și un prenume rusesc obișnuit, Vladimir.

În 2019, biologul Audun Rikardsen a dezvăluit că a discutat cu un omolog rus, care i-a confirmat că marina rusă a vânat astfel de delfini albi timp de mai mulți ani, pentru a-i antrena. Tot atunci, colonelul rus Viktor Baranets a negat că delfinul ar aparține marinei ruse, însă a recunoscut că există "delfini militari".

"Avem delfini militari care au roluri în luptă, nu am ascuns acest lucru. În Sevastopol, avem un centru de delfini militari, instruiţi să rezolve diferite sarcini, de la analizarea fundalului mării până la protejarea unei zone în mare, uciderea scafandrilor străini şi ataşarea minelor pe navele străine", a precizat Viktor Baranets, în 2019.

Acel centru de delfini din Sevastopol fusese sub control ucrainean până în 2014, atunci când Rusia a ocupat peninsula Crimeea.

Balenele beluga și alte specii de delfini sunt recunoscute pentru gradul destul de ridicat de inteligență, care le permite să fie dresate. Beluga poate atinge o lungime de 6 metri și poate trăi 40-60 de ani.

Animalele folosite pentru a spiona

Nu doar balenele sau delfinii sunt folosite la spionaj, ci mai multe animale, chiar dintre cele mai surprinzătoare.

Potrivit Spyscape, în 2007, vestea că "armata iraniană a arestat 14 veverițe" a făcut înconjurul lumii. Iranienii susțineau că acele veverițe aveau echipament american de înregistrare. Întrebat despre acest subiect, Robert Baer, care a lucrat peste două decenii în CIA, a avut o replică amuzantă: "Eu niciodată nu am fost șeful unor veverițe. Era mereu ceva prea important".

Tot iranienii sunt cei care credeau că americanii trimiteau șopârle, care au sângele rece, pentru a spiona în domeniul nuclear. Ayatollahul Ali Khamenei chiar a susținut că el știa de câțiva ani despre existența acestor reptile-spion și că "străinii au adus șopârle și cameleoni" pentru a afla unde își amplasează Iranul minele și unde își exploatează uraniul.

În 2015, gruparea palestiniană Hamas a acuzat armata israeliană că ar fi trimis un delfin-spion în fâșia Gaza. Potrivit publicației arabe Al-Quds, delfinul era echipat cu camere de filmat și a fost descoperit de un echipaj naval al grupării Hamas, care a reușit să-l captureze.

Vulturii și pelicanii, bănuiți că erau folosiți pentru spionaj

Vulturii-griffon ar fi fost folosiți și ei în misiuni de spionaj, iar în 2016, după finalizarea unei investigații, s-a constatat că nu existau date suficiente. Păsările respective, care pot avea o anvergură a aripilor de peste 1,8 metri, au fost observate de niște săteni din Liban, la granița cu Israelul.

La acel moment, se credea că vulturul provenea din Spania și era ținut la rezervația naturală Gamla, din Israel. El făcea parte dintr-un program de repopulare a speciei de vultur griffon în Orientul Mijlociu.

În 2011, în zona Sudanului, un pelican s-a prins în plasa unui pescar și i s-a descoperit atașat un dispozitiv de înregistrare, dotat cu GPS. Cercetătorii israelieni spuneau că studiau procesul de migrație, însă guvernul din Sudan nu a crezut. Conflictul a fost unul destul de amplu, iar relațiile diplomatice dintre Israel și Sudan au intrat în impas. Până la urmă, s-a rezolvat cumva cu ajutorul medierii germane și americane.

Delfinii, antrenați pentru a executa diverse misiuni

Faptul că delfinii sunt antrenați pentru diverse misiuni nu mai este un secret, de ani buni. Însă, în 2018, s-a descoperit că forțele navale ruse au trimis delfini, antrenați special la baza din Tartus, pentru a susține războiul din Siria. Potrivit cercetătorului H.I Sutton, care a studiat imaginile din satelit, delfinii ar fi fost folosiți în contracararea scafandrilor inamici, care ar fi încercat să saboteze navele rusești sau să aibă unele misiuni secrete.

În 2006, s-a scris că Pentagonul ar fi plănuit să transforme rechinii în spioni, potrivit publicației New Scientist, citată de BBC. Scopul ar fi fost de a profita de abilitatea rechinului de a simți câmpurile electrice delicate și de a lua urma unor eventuale substanțe chimice. Departamentul agenției americane de apărare în cercetare avansată ar fi implantat stimuli electrici, sub forma unor electrozi, în creierele rechinilor, pentru a-i determina să urmărească pe sub apă diverse ambarcațiuni. Nu se știe însă dacă acest program chiar a avut loc, sau dacă ar fi dat roade.

În 1915, în timpul Primului Război Mondial, o informare din partea serviicilor secrete britanice a susținut că două pisici și un câine erau suspecți de spionaj, potrivit unul document din arhivele naționale ale Marii Britanii. Aceste animale ar fi fost descoperite de ofițeri din brigada a 36-a, care se aflau în tranșeele de vest.

Marina militară americană a avut studii privind utilizarea mamiferelor marine pe post de spioni, iar programul special a fost declasificat în anii 90.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE