Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia expulzează cinci angajați ai Ambasadei Rusiei, suspectați de spionaj

Cinci angajați ai Ambasadei Rusiei din Suedia au fost rugați să părăsească țara, fiind suspectați de spionaj.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a declarat că presupusele lor activități sunt "incompatibile" cu statutul lor diplomatic. Billström a declarat că ambasadorul Rusiei în Suedia, Viktor Tatarintsev, a fost informat cu privire la expulzări.

Serviciul suedez de securitate a primit recent o listă cu ofițerii de informații ruși suspectați de a fi ofițeri de informații, potrivit postului suedez de televiziune SVT. Agenția de securitate internă a declarat că "fiecare al treilea diplomat rus din Suedia este un ofițer de informații".

Serialul documentar dedicat activităților de spionaj rusesc

Suedia a expulzat, de asemenea, trei membri ai personalului ambasadei ruse în urmă cu un an. Norvegia, țara vecină, a declarat în urmă cu două săptămâni că expulzează 15 diplomați ruși acuzați de spionaj.

Acest anunț vine cu o zi înainte de difuzarea unui episod al unui serial documentar dedicat activităților de spionaj rusesc.

Companiile publice de radiodifuziune din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia au raportat săptămâna trecută, în cadrul unei anchete comune, că Rusia este suspectată de spionaj în apele Mării Baltice și ale Mării Nordului, folosind traulere de pescuit civile, nave de marfă și iahturi.

Televiziunile au analizat traficul radio maritim și locațiile navelor rusești pentru serialul său intitulat "Războiul din umbră". Aceștia au declarat că datele au dezvăluit modele de navigație suspecte, în special în jurul parcurilor eoliene offshore, a conductelor de gaz și a cablurilor submarine de energie și de date.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE