Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost director al SRI: „Rușii își doresc să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc. Noi suntem o țintă pentru ei”

Costin Georgescu, fost director SRI în perioada 1997-2000, a declarat, luni seara, în direct la Euronews România, că agenții serviciilor ruse de informații „sunt peste tot și încearcă orice să obțină informații” în folosul Kremlinului. Fostul șef al Serviciului Român de Informații a făcut aceste afirmații, în contextul perchezițiilor care au avut loc la o subsidiară a companiei rusești Gazprom, fiind suspiciuni că au fost trimise ilegal informații despre zăcămintele din România.

În contextul războiului din Ucraina, Costin Georgescu a afirmat că a existat o intensificare a acțiunilor de spionaj.

„Știm ceea ce dorește Rusia, nu de acum, ci de foarte mult timp. Acțiunile ei sunt pe diverse planuri și cele pe care le vedem cu toții, cele oficiale, și cele neoficiale care sunt cele de spionaj. (...) Sunt peste tot și încearcă orice să obțină informații necesare Rusiei”, a declarat Costin Georgescu, la Euronews România.

Vorbind despre perchezițiile DIICOT la sediul companiei NIS Petrol, o subsidiară a rușilor de la Gazprom, fostul șef al SRI susține că anchetatorii au informații precise „despre această activitate care trebuie curmată total”.

„Riscul e destul de mare, mai ales că România e la granița cu Ucraina și suntem mereu amenințați de Rusia că facem parte din NATO, facem parte din UE. Pe teritoriul țării noastre, foarte greu serviciile de informații ruse au reușit să-și facă mendrele.

Românii nu sunt proruși. E foarte greu să găsești români care să colaboreze cu serviciile rusești. Dacă găsești, găsești de proastă calitate, nu care să ocupe funcții deosebite în statul român.

Serviciile române, încă de pe vremea Securității, au avut în observație activitatea serviciilor rusești. Chiar Securitatea, cu toate lipsurile și probleme ei, a avut o unitate 0110 anti-KGB. România știe să se apere”, a mai spus Georgescu.

Fostul șef al SRI a afirmat că există un risc permanent de spionaj economic, iar România trebuie să se protejeze.

„E o datorie a instituțiilor statului român, în special în această perioadă să-și protejeze instituțiile din care fac parte. Trebuie luate măsuri în special în zona energetică, în zona materialelor de apărare care sunt strict necesare, în telecomunicații, transporturi pe cale ferată, pe șosele, în porturi.

Rușii au un sistem permanent să încerce să facă greutăți celor care nu sunt alături de ei”, a mai menționat fostul director al SRI.

Costin Georgescu, fost director SRI, despre planul lui Putin: „Rușii își doresc să ajungă la gurile Dunării”.

„Rușii își doresc să ajungă la gurile Dunării, ocupând Odesa și să ocupe tot litoralul Mării Negre și să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc. Noi suntem o țintă pentru ei.

Rușii se consideră acum într-un război cu întreaga lume civilizată, într-un război cu UE și NATO pentru faptul că au îndrăznit să ia apărarea Ucrainei.

Serviciile de informații ale rușilor, FSB și GRU, strâng orice fel de informații care le-ar putea fi utile. Vor să știe cât de puternică este România, ce rezerve are, cât poate să reziste, cât grâu are, hidrocentrale, orice fel de informație este extrem de utilă.

Doamne ferește, dacă s-ar ajunge într-un război, orice fel de informație este utilă Armatei vrăjmașe. Cine încalcă aceste măsuri trebuie să suporte rigorile legii”, a concluzionat fostul șef SRI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE