Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA au neutralizat un program spion rus folosit timp de 20 de ani. Ce țări au fost vizate de acțiunile de spionaj

Statele Unite au anunțat că au anihilat ”Snake”, un program spion rusesc ce a fost sursa a numeroase atacuri împotriva unor țări membre NATO în ultimii 20 de ani, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Prin Operațiunea ”Medusa,” a fost neutralizat acest software care a permis Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ”să fure sute de documente sensibile din cel puţin 50 de ţări”, în special prin atacarea departamentelor IT ale Guvernelor sau mass-media, se arată într-un comunicat al Departamentului american de Justiție.

”Datorită unei operaţiuni de înaltă tehnologie, care a transformat acest malware rus împotriva lui însuşi, agenţiile americane de aplicare a legii au neutralizat unul dintre cele mai sofisticate instrumente ruseşti de spionaj cibernetic”, a declarat adjunctul ministrului Justiţiei, Lisa Monaco, potrivit sursei citate.

Cum a funcționat programul spion rus ”Snake” timp de 20 de ani

Autoritățile americane susțin că software-ul era controlat de la o unitate FSB numită ”Turla”, situată în Ryazan, Rusia. Programul putea să identifice, să fure documente şi să rămână nedetectat pe o perioadă nedeterminată.

Agenţii "Turla" extrăgeau aceste date folosind reţeaua mondială de computere infectate.

Victime ale acestei acţiuni de spionaj au fost, de asemenea, identificate în Belgia, Ucraina, Statele Unite sau Georgia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE