Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stări de nervozitate din cauza caniculei. Numărul pacienților cu manifestări agresive a crescut cu 40% la Spitalul "Socola"

Canicula ne afectează nu doar fizic, ci și psihic. 80% dintre cei care ajung la camera de gardă a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași au manifestări agresive. Mulți dintre ei nu au un istoric psihiatric, dar căldura le provoacă agitație și o stare generală de nervozitate, spun medicii. Populația generală este predispusă la astfel de manifestări, în această perioadă a anului, atrag atenția specialiștii.

Pacient: Simțeam foarte tare că mă enervez, circulă sângele prin mine. Începeam să aduc injurii colegilor din trafic. Mai ales și când conduc. Sunt nervos din cauza căldurii. Stau mult în trafic. E foarte cald. Am o mașină veche, nu are aer condiționat.

Sunt doar câteva dintre efectele pe care căldura le are asupra noastră. Agitație, disconfort. Tânărul din imagini are 36 de ani și a ajuns la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, în urma mai multor certuri cu soția. Ea l-a trimis la specialist.

Pacient: Eram acasă cu soția și copiii, era foarte cald ziua. A trebuit să cumpăr niște draperii închise, să fac întuneric în casă, să închid geamurile, să nu intre căldura. Mă simțeam foarte anxios, aveam o stare de nervi și mă certam des cu nevasta. De multe ori nu aveam motive.

La spital a aflat că totul are legătură cu canicula.

Pacient: Doamna doctor a zis: puteți să vă gândiți că, poate, e din cauza căldurii, faptul că nu vă odihniți.

Zilnic, la Institutul de Psihiatrie Socola sunt consultați pacienți cu un astfel de comportament.

De ce devin oamenii mai agresivi din cauza caniculei

Dr. Elena Popescu, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, Iași: În ultima perioadă, numărul pacienților care se adresează spitalului nostru este undeva la 30 pe zi. Dintre aceștia, cam 80% sunt internați cu manifestări agresive. Ceea ce reprezintă o creștere cu 40% față de lunile precedente, lunile de primăvară.

Temperaturile crescute nu fac decât sa agraveze starea celor cu probleme psihice și nu numai. De altfel, la Institutul de Psihiatrie ajung nu doar pacienți cunoscuți cu probleme psihice.

Dr. Elena Popescu, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, Iași: Populația generală este predispusă la aceste manifestări. Temperaturile crescute, trebuie să înțelegem că, produc și o creștere a hormonilor de agresivitate. Această creștere, în general, are loc dimineață, ne referim și la cortizol, care se secretă dimineața.

Din cauza căldurii mulți nu pot dormi noaptea. Un alt factor care duce la agresivitate.

Dr. Elena Popescu, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, Iași: Nu te poți odihni, este mult prea cald. Corpul nu mai poate să facă acele reglări termice. Lipsa somnului predispune la această agresivitate. Agresivitate în trafic. Agresivitate online și mai ales agresivitate și în rândul pacienților psihici.

Ca să evităm stările de nervozitate, medicii ne recomandă să evităm expunerea la soare în miezul zilei și să ne creăm condiții optime pentru un somn de calitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE