Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Racheta Starship a explodat după lansare. Elon Musk: Următorul test, peste câteva luni

Starship, cea mai puternică rachetă dezvoltată vreodată de compania Space X a magnatului Elon Musk, a fost lansată joi. Totuși, racheta s-a dezintegrat la câteva momente după ce s-a ridicat de la sol.

”Ca și cum testul de zbor nu a fost suficient de interesant, Starship a experimentat o dezasamblare rapidă neprogramată înainte de etapa de separare”, a transmis compania SpaceX.

O mulțime de oameni s-a adunat în Boca Chica, Texas, pentru a asista la primul test de zbor al rachetei.

Cu o înălțime de aproape 120 de metri, racheta a fost proiectată pentru a transporta 100 de persoane în călătorii spațiale pe Marte și pe Lună.

Lansarea rachetei Starship, a fost transmisă de SpaceX:

20/04/2023 , 17:10

Elon Musk: ”Am învățat multe pentru următorul test”

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, și-a felicitat pe Twitter echipa, după lansarea de joi, și a spus că ”am învățat multe pentru următorul test”, care, potrivit acestuia, ar urma să aibă loc peste câteva luni.

18/04/2023 , 15:05

Space X încearcă să lanseze din nou racheta Starship după ce s-a confruntat cu probleme tehnice

Racheta Starship, dezvoltată de compania SpaceX pentru a realiza călătorii spre Lună şi spre planeta Marte, ar putea fi lansată joi, în condițiile în care operațiunea a fost amânată luni din cauza unor probleme tehnice.

Noua fereastră de lansare se va deschide joi la ora locală 08:28 (13:28 GMT) şi va dura puţin mai mult de o oră, au anunţat reprezentanţii SpaceX, potrivit Agerpres.

Racheta urmează să fie lansată de la baza spaţială Starbase din sudul statului american Texas.

Luni dimineaţă, condiţiile meteorologice erau ideale şi umplerea rachetei cu carburantul său criogenic, oxigen şi metan lichid, se petrecea aşa cum era prevăzut, însă ”o valvă pare să fie îngheţată", a scris Elon Musk, directorul executiv al Space X, pe Twitter.

Musk a dezvăluit că racheta are probleme tehnice, înainte ca amânarea lansării să fie anunţată în mod oficial, cu mai puţin de 10 minute înaintea orei prevăzute pentru lansare.

"Am învăţat multe lucruri astăzi", a adăugat Elon Musk.

Racheta Starship nu a zburat niciodată în configuraţia sa completă, care include o primă treaptă foarte puternică, denumită Super Heavy. Doar a doua treaptă a rachetei, vehiculul Starship, care a dat prin extensie numele întregii rachete, a efectuat zboruri de testare suborbitale (la altitudinea de circa 10 km).

17/04/2023 , 16:30

Lansarea rachetei Starship, dată peste cap din cauza unor probleme tehnice

Compania SpaceX a anunțat că urmează să sisteze operațiunile pentru lansarea rachetei Starship și va desfășura, în schimb, o repetiție generală.

SpaceX nu va încerca să lanseze astăzi racheta Starship din cauza unei probleme de presurizare la prima treaptă, a declarat John Insprucker, inginerul principal de integrare al SpaceX, potrivit Washington Post.

În schimb, va continua să alimenteze racheta ca practică cunoscută sub numele de "repetiție generală umedă".

”Vestea bună este că totul a mers bine. Lucrăm doar pentru a rezolva această problemă", a spus Insprucker.

Știrea inițială:

Lansarea rachetei Starship urma să aibă loc, luni, la ora 13 GMT (ora 16, ora României). În timpul zborului, nu va exista echipaj la bord. Space X, compania controlată de Elon Musk, a obținut vineri aprobarea Administrației Federale a Aviației (FAA), relatează Euronews.com.

Aceasta va fi prima lansare cu cele două secțiuni ale rachetei Starship laolaltă. Primele versiuni ale au zburat cu ajutorul rachetelor câțiva kilometri în stratosferă, prăbușindu-se de patru ori înainte de a ateriza în cele din urmă în poziție verticală în 2021.

Impozantul propulsor de rachetă din prima etapă, denumit Super Heavy, va fi lansat pentru prima oară. Pentru această demonstrație, SpaceX nu va încerca nicio aterizare a rachetei sau a navei spațiale. Planul prevede că toate componentele vor cădea în mare.

"Nu spun că va ajunge pe orbită, dar garantez emoție. Nu va fi plictisitor. "(...) Sper că are aproximativ 50% șanse să ajungă pe orbită", a spus Elon Musk în luna martie, o conferință Morgan Stanley.

Cât de mare este Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată de Space X

Cu o înălțime de aproape 120 de metri, nava spațială construită din oțel inoxidabil dispune de 33 de motoare principale și o forță de propulsie de 7,57 milioane de kilograme. Aproape toate motoarele din prima fază a lansării, cu excepția a două, sunt alimentate cu metan. Acestea au pornit în cadrul unui test desfășurat pe rampa de lansare în ianuarie. Elon Musk speră că racheta poate ajunge pe orbită.

Racheta Starship are o capacitate de a ridica o masă de 227 de tone și de a transporta 100 de persoane, pentru zboruri spațiale pe planeta Marte.

Reprezentanții Space X spun că Starship este mult mai performantă decât rachetele pe care NASA le-a folosit pentru misiuni pe Lună ; Saturn V din programul spațial Apollo și Space Launch System (SLS) din cadrul programului Artemis, care a efectuat prima sa călătorie pe Lună la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, surclasează racheta lunară N1 a fostei Uniuni Sovietice. Zborul acesteia nu a durat mai mult de un minut și apoi a explodat, fără a avea echipaj la bord.

Musk anticipează că va folosi Starship pentru a lansa sateliți pe orbita joasă a Pământului, inclusiv pentru serviciul de internet Starlink.

Cum se va desfășura zborul de test al rachetei Starship

Lansarea inaugurală va dura 90 de minute, iar racheta nu va ajunge pe o orbită completă a Pământului. După trei de minute de la lansarea, propulsorul rachetei Starship va fi comandat să se separe și să cadă în Golful Mexic.

Nava spațială va zbura deasupra oceanele Atlantic, Indian și Pacific, înainte de a ameriza în apropiere de Hawaii.

Musk a declarat că unul dintre principalele obiective ale zborului este acela ca racheta să parcurgă o anumită distanță față de locul de lansare, fără să întâmpine probleme. "Doar nu aruncați în aer rampa de lansare", a scris Elon Musk, duminică, pe Twitter.

Racheta Starship este concepută pentru a fi complet reutilizabilă, însă niciunul dintre componente nu va fi recuperat după zborul de test.

Starship va decola dintr-un loc izolat, situat în sudul statului american Texasul, în apropiere de plaja Boca Chica. În apropierea rampei de lansare se află complexul în care compania SpaceX a dezvoltat și construit prototipurile Starship în ultimii ani.

Pista de lansare din Texas este echipată cu brațe robotice gigantice pentru a putea prelua eventual un propulsor la aterizare.

Elon Musk vrea să organizeze călătorii spațiale pe Lună

Prin testarea rachetei Starship, SpaceX își propune să realizeze călătorii pe Lună. Compania controlată de Elon Musk are un contract de trei miliarde de dolari cu NASA pentru a trimite astronauți pe suprafața satelitului natural al Pământului cel mai devreme în 2025.

Aceasta va fi prima aterizare pe Lună a astronauților după mai bine de 50 de ani. Astrounații vor pleca de pe Pământ cu ajutorul capsulei Orion și al rachetei Space Launch System ale NASA, apoi se vor transfera pe Starship pe orbita lunară pentru a coborî pe suprafața lunară și apoi se vor întoarce pe Orion.

Pentru a ajunge pe Lună, racheta Starship va trebui mai întâi să se realimenteze pe orbita joasă a Pământului. SpaceX are în vedere un depozit orbital cu Starship-uri fără fereastră pe post de rezervoare.

Proiectul Starship nu este, însă, doar pentru NASA. Un echipaj privat va fi primul care va zbura cu Starship, pe orbita Pământului. Vor urma două zboruri private spre Lună - fără aterizări, doar cu zboruri de survolare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE