Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

SpaceX a lansat o rachetă cu 4 astronauţi la bord, spre Stația Spațială Internațională (ISS)

Publicat de: Euronews

O rachetă a companiei SpaceX, care are la bord un echipaj format din doi astronauţi americani, un cosmonaut rus şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite, a fost lansată joi de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida, într-o misiune spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după ce decolarea a fost anulată luni, în ultimul moment, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

Lansarea rachetei Falcon 9 a SpaceX a avut loc la ora locală 00:34 (05:34 GMT).

„Lansarea (misiunii) #Crew-6 a avut loc pe 2 martie, la ora 00:34 (pe coasta de est a SUA, 05:34 GMT), luminând cerul în timp ce echipajul a ajuns pe orbită la bordul capsulei Dragon Endeavour a @SpaceX”, a declarat agenţia spaţială americană pe Twitter.

Capsula Dragon în care se află cei patru membri ai echipajului urmează să andocheze la ISS vineri, la ora locală 1:17 (6:17 GMT), după un zbor de puţin peste 24 de ore. Astronauţii vor rămâne la bordul ISS timp de aproximativ şase luni.

Probleme tehnice ale rachetei

Luni, decolarea rachetei Space X a fost anulată în ultimul moment, din cauza unei probleme tehnice. „Lansarea #Crew-6 de luni a fost anulată din cauza unei probleme la sistemele de la sol”, a scris NASA pe Twitter.

Echipajul Crew-6 este compus din americanii Stephen Bowen şi Warren Hoburg, rusul Andrei Fediaev şi sauditul Sultan Al-Neyadi. Crew-6 va înlocui echipajul Crew-5 (doi americani, un rus şi un japonez), care a sosit în octombrie 2022 la bordul ISS. După câteva zile petrecute alături de noii lor colegi, echipajul din misiunea Crew-5 va reveni pe Pământ.

La bordul ISS se află, de asemenea, alţi trei pasageri (doi ruşi şi un american), care au sosit la bordul unei capsule Soiuz. Aceasta din urmă a suferit o scurgere în decembrie anul trecut, ceea ce a făcut riscantă revenirea lor pe Pământ.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a trimis o capsulă de salvare, care s-a conectat în siguranţă la ISS în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Misiunea Crew-6 transportă cel de-al şaselea echipaj ISS de lungă durată al NASA la bordul SpaceX de la momentul la care compania miliardarului Elon Musk, cu sediul în California, a început să trimită astronauţi pe orbita terestră, în mai 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE