Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferii români trebuie să fie atenți la regulile de circulație din Grecia. Pot fi amendați cu 1.200 de euro și chiar rămâne fără permis

Mulți dintre români aleg să își petreacă zilele de concediu în Grecia, însă trebuie să fie atenți la regulile de circulație. Codul rutier elen este printre cele mai drastice din Europa, iar conducătorii auto pot primi amenzi destul mari.

Astfel, șoferii care au autoturisme înscrise în țara noastră pot circula în Grecia nu mai mult de 180 de zile, dacă vin în calitate de turiști și nu au o rezidență legală în țara elenă.

Una dintre cele mai duri sancțiuni este acordată persoanelor care se află sub influența băuturilor alcoolice.

Iată lista contravențiilor pentru care autoritățile elene pot reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare, potrivit paginii de Facebook Forum Grecia.:

  • folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului
  • depăşirea şi încălcarea liniei continue
  • circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun
  • nerespectarea culorilor semaforului
  • oprirea pe autostradă în locuri neamenajate, condusul pe contrasens

Pe autostradă, limita de viteză admisă este de 130 km/h. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.

Astfel, depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro. Pe de altă parte, dacă depășești limita de viteză cu 30 km/h, riști o amendă de 350 euro dar și reținerea permisului de conducere pentru 60 zile.

Pentru alcool de peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat, șoferul va fi sancționat cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE